Sjednica Vlade

Premijer: Neke marginalne stranke provociraju i žele destabilizirati ozračje u zemlji

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Tu, kazao je, misli na neke marginalne stranke koje su palile »Novosti«, novine koje izdaju predstavnici srpske nacionalne manjine. »Takva ponašanja su neprihvatljiva i im ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo ni tolerirati niti dopustiti«, poručio je. U tom svjetlu, najavio je da će danas na Vladi dati odgovor na interpelaciju koju je podnijelo 28 zastupnika SDP-a



ZAGREB Premijer Andrej Plenković zahvalio je u četvrtak članovima Posebnog stručnog povjerenstva koje je izradilo prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije, te poručio da Vlada želi oko pitanja obrazovne reforme postići najširi konsenzus na pluralistički način »koji će pomiriti i približiti dosta udaljena stajališta brojnih aktera koji su uključeni u proces reforme«.


»S obzirom da su se promijenile okolnosti, dogovor je da će pristupiti osvježenju i modifikaciji članstva Povjerenstva i novom izboru članova Ekspertne radne skupine, čime će se napraviti korak koji će otkloniti zlonamjerne medijske spekulacije u vezi teme«, rekao je Plenković na početku Vladine sjednice, najavivši da će se obrazovnoj reformi pristupiti na sveobuhvatan i intenzivan način.


Radni dokument Vijeća za posljedice nedemokratskih režima


Očekuje da prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije krene dalje u proceduru, na saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu koji vodi Vesna Bedeković i nadležne resore, posebno na procjenu financijskog učinka.




Vezano za premještanje HOS-ove ploče s pozdravom »Za dom spremni» iz Jasenovca u Novsku, Plenković je ustvrdio da su time riješili pitanje prihvatljivosti dijela sadržaja na ploči u Jasenovcu s obzirom na konotacije koje pozdrav veže za NDH i ustaški režim.


Najavio je da će danas na sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima biti raspravljen radni dokument koji je pripremilo nekoliko članova Vijeća.


»Zadaća je Vijeća da se što skorije formuliraju preporuke pravnih stručnjaka za kvalitetno zakonsko reguliranje pitanja simbola i znakovlja totalitarnih sustava, kako bismo dugoročno i trajno riješili neujednačenu upravnu i sudsku praksu koja je dovela do nedoumica«, istaknuo je.


Prva smo Vlada koja će se na ovaj konkretan način suočiti s tim problemom jer niti jedna druga vlada dosad nije to riješila i regulirala. Napravit ćemo to s ciljem da na taj način zatvorimo ideološke podjele u društvu, kazao je Plenković.


Neke marginalne stranke provociraju i žele destabilizirati ozračje u zemlji


Plenković je ustvrdio da u cijelom tom kontekstu postoje provokatori – oni koji koriste te teme da bi destabilizirali ukupno ozračje u zemlji i unijeli razdor u javnost, pa i naštetili ugledu Hrvatske.


Tu, kazao je, misli na neke marginalne stranke koje su palile »Novosti«, novine koje izdaju predstavnici srpske nacionalne manjine. »Takva ponašanja su neprihvatljiva i im ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo ni tolerirati niti dopustiti«, poručio je. U tom svjetlu, najavio je da će danas na Vladi dati odgovor na interpelaciju koju je podnijelo 28 zastupnika SDP-a.


Plenković je najavio maksimalnu pomoć Vlade u sanaciji šteta od poplava na području Zadarske županije te rekao da će s ministrom financija Zdravkom Marićem vidjeti kako mogu pomoći iz proračuna.Istaknuo je kao najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, zahvalio na intervenciji Hrvatskoj vojsci i izrazio suosjećanje s onima koje je pogodila elementarna nepogoda.