Bez legitimiteta

Prekoračuju li Orešković i ministri ovlasti? Puhovski tvrdi: ‘Ne bi smjeli ni sjediti na Markovom trgu’

Danko Radaljac

Oreškovićevoj vladi je Sabor izglasao nepovjerenje. U tom trenutku, ta je vlada jednostavno prestala postojati te je sutradan trebalo doći u Banske dvore i deložirati Oreškovića, smatra Puhovski



ZAGREB Vlada koja je u ostavci donosi brojne mjere i prijedloge zakona, među ostalim i teze za novi Obiteljski zakon, a politički analitičar Žarko Puhovski smatra da oni nemaju nikakav legitimitet za takve odluke. Zapravo za ikakve odluke.


– To nije tehnička Vlada, to je skupina političkih hohštaplera koju vi mediji iz nekog razloga nazivate Vladom. Tako da ne da nemaju legitimitet za predlagati novi Obiteljski zakon, već nemaju pravo niti sjediti u zgradi na Markovom trgu. Trebalo bi ih pitati i odakle im pravo da se voze u službenim automobilima, oštar je Puhovski. Pojašnjava da tehnička vlada kao pojam zapravo nema nikakve veze s trenutnom situacijom u Hrvatskoj. Puhovski smatra kako je tehnička vlada samo ona koja je odradila svoj mandat te čeka, obavljajući tehničke poslove, da se posloži nova.


Trodioba vlasti


– Oreškovićevoj vladi je Sabor izglasao nepovjerenje. U tom trenutku, ta je vlada jednostavno prestala postojati te je sutradan trebalo doći u Banske dvore i deložirati Oreškovića. Ovo što se događa je jednostavno odbijanje poštovanja trodiobe vlasti, smatra Puhovski. Naime, prema njegovim riječima, radi se o nečem usporedivom još iz vremena monarhija, odnosno u ovim krajevima iz austrougarskih vremena. Kad je suveren, kralj ili car, otpuštao premijera. Nakon čega je on gubio pravni legitimitet. U modernom društvu, predstavnik suverena, koji je sad narod, jest Sabor, koji svojom podrškom daje legitimitet izvršnoj vlasti, odnosno vladi. S gubitkom povjerenja od strane predstavnika suverena, vlada prestaje postojati, a nije tehnička, u ostavci ili nešto slično.




– Moje je viđenje da je nakon odluke Sabora o nepovjerenju Vladi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala imenovati vladu stručnjaka, koja bi odradila prijelazni period do sastavljanja nove vlasti. Takvo nelegalno stanje s »vladom« SDP, kao stožerna opozicijska stranka, nije želio dovoditi u fokus javnosti čisto zbog osobne netrpeljivosti Milanovića s predsjednicom, smatra Puhovski. Dodaje i da je predsjednica mogla Oreškovićevu vladu imenovati vladom stručnjaka, i iako ništa praktično ne bi bilo promijenjeno, dobili bi potrebni politički legitimitet. Na pitanje znači li to da trenutačna situacija narušava demokraciju u zemlji, Puhovski odgovara da je pravna država ona koja dolazi pod upitnik ovom situacijom.


Zamka za udruge


Što se samih novih prijedloga za Obiteljski zakon tiče, Puhovski smatra da su nevladine udruge ušle u zamku koja im je priređena ekspertnim skupinama, gdje surađuju s onima »koji bi vratili potrebu predbračne čistoće kao uvjeta za brak«. I smatra da će sad uvjetno desna struja odustati od nekih prijedloga, lijevoj će se popustiti i onda će svi javno biti sretni, jer su izvukli koliko se dalo.


Dio zakonodavnih stručnjaka, kad se priča o samom prijedloga teza za Obiteljski zakon, smatra da i nema toliko problema u objavi teza na javnoj raspravi. Naime, postojale su radne skupine, organizirane prije raspada Vlade, i bilo bi suludo ne iskoristiti njihov rad. Ionako se ne radi o samom nacrtu Zakona, koji će na kraju morati izglasati novi sastav Sabora.