Ponude nisu povučene

Pregovori s ponuđačima za monetizaciju autocesta počinju 28. siječnja

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Krajem prošle godine pristigle su neobvezujuće ponude za koncesiju hrvatskih autocesta. Ponude su navodno dostavili investicijska banka Goldman Sachs, zajedno s hrvatskim mirovinskim fondovima, austrijski Strabag i australska Macquarie grupa



Pregovori s ponuđačima u procesu monetizacije autocesta počinju 28. siječnja i trajat će najmanje tri dana, doznaje se iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.


U Ministarstvu objašnjavaju kako su ponuditelji sa savjetnicima u pregovaračkoj komunikaciji od predaje neobvezujućih ponuda, ali da će ovaj tjedan članovi Vladina Povjerenstva za privatizaciju “fizički” sjesti za isti stol s predstavnicima ponuđača to jest njihovim zastupnicima i odvjetnicima.


Dolazak predstavnika ponuđača na pregovore najbolji je dokaz da oni nisu odustali od natječaja za monetizaciju autocesta, kažu u Ministarstvu.




Iz Ministarstva su već ranije opovrgli tvrdnje predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića o tome da su ponuđači u procesu monetizacije autocesta povukli svoje ponude.


Krajem prošle godine pristigle su neobvezujuće ponude za koncesiju hrvatskih autocesta. Ponude su navodno dostavili investicijska banka Goldman Sachs, zajedno s hrvatskim mirovinskim fondovima, austrijski Strabag i australska Macquarie grupa.


Pregovarački proces trebao bi potrajati četiri mjeseca, a u travnju natjecatelji bi trebali biti pozvani da predaju obvezujuće ponude. Uslijedio bi postupak odabira najpovoljnije ponude, a odabrani natjecatelj će imati rok od tri mjeseca da zatvori financijsku konstrukciju i uplati jednokratnu koncesijsku naknadu u državni proračun.