Domoljubna koalicija

Pregovori o izbornim listama privode se kraju; Darinko Kosor: Predlažemo Josipa Budimira za ministra gospodarstva

Zlatko Crnčec

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Manji HDZ-ovi partneri zasad čini se očekuju ukupno čak oko 20 zastupničkih mandata. Međutim, radi se o njihovim početnim pozicijama, a tek ostaje vidjeti koliko će im HDZ biti spreman izaći u susret



ZAGREB Desna koalicija predvođena HDZ-om u sljedećih će desetak dana dovršiti pregovore oko izgleda zajedničkih izbornih lista. I dok manje stranke još očekuju da bi gotovo svaka od njih mogla u Saboru imati samostalan zastupnički klub, odnosno najmanje tri zastupnika, čini se da će realnost ipak biti nešto drugačija.


– Pregovori bi mogli biti gotovi do kraja ovog tjedna, eventualno nekoliko dana kasnije. Neće biti nikakvih problema i aneksi sporazuma kojima se regulira broj i pozicija kandidata bit će uskoro potpisani. Nije izgledno da će baš sve manje stranke imati samostalan klub zastupnika. Vjerojatnije je da će imati toliko zastupnika da formiraju zajednički zastupnički klub, rekao je za naš list jedan od visokih dužnosnika HDZ-a.


Zadatak tajniku 


S druge strane, manji HDZ-ovi partneri zasad čini se očekuju ukupno čak oko 20 zastupničkih mandata. Međutim, radi se o njihovim početnim pozicijama, a tek ostaje vidjeti koliko će im HDZ biti spreman izaći u susret.  U ovom trenutku daleko najjači HDZ-ov koalicijski partner jest HSS koji definitivno može računati na klub zastupnika, vjerojatno i nešto više.




– Dao sam glavnom tajniku stranke Iliji Ćoriću nalog da se dogovori sastanak s predstavnicima HDZ-a kako bi se krenulo  u finiširanje dogovora o načinu izlaska na izbore. Vjerujem da će do sastanka doći u kratkom vremenu. A što se tiče brojki, odnosno toga koliko ćemo imati kandidata na izglednim ili sigurnim mjestima na zajedničkim listama odgovorio bih na ovaj način – mi, HSS, smo u toj koaliciji strateški odnosno prvi partner i kao takvi ćemo biti predstavljeni na zajedničkim izbornim listama, rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg. Kako se može neslužbeno doznati, u dijelu stranke vlada izvjesno nezadovoljstvo činjenicom da vodstvo HSS-a još nije dogovorilo s HDZ-om točan broj mjesta na izbornim listama, te se stoga boje da će ih stariji partner HDZ, koji smatraju oni namjerno odugovači sklapanje sporazuma, uoči izbora staviti u situaciju – uzmi ili ostavi, odnosno da će im ponuditi loš sporazum. Neslužbeno se može čuti da HSS računa na pet do osam sigurnih mandata.


Što se tiče HSLS-a u toj stranci očekuju tri izgledna mjesta za ulazak u Sabor na zajedničkim izbornim listama. Predsjednik stranke Darinko Kosor više je puta izjavljivao da je takvo rješenje dogovoreno s vodstvom HDZ-a. 


– Očekujemo da se ovaj dogovor poštuje i nadam se da ćemo imati samostalan klub zastupnika u sljedećem sazivu Sabora. Imamo i usmeni dogovor oko toga da bi naš predstavnik Josip Budimir u budućoj Vladi mogao obnašati funkciju ministra gospodarstva, kaže Kosor. HSLS u ovom trenutku nije parlamentarna stranka, ali je još uvijek solidno zastupljena na lokalnim razinama. Kosor je  predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.


Opširnije u tiskanom izdanju