Okrugle obljetnice

Predstavljanje dva i pol kilograma teškog Leksikona radija i televizije prošlo bez Radmana

Siniša Pavić

Foto Ranko Suvar / CROPIX

Foto Ranko Suvar / CROPIX

 Leksikon HRT-a sadrži oko 3.000 leksičkih jedinica, od čega se oko 1.400 odnosi na osobe koje su obilježile medije, te važne i zanimljive događaje i medijske pojmove



U godini velikog jubileja, 90 godina Hrvatskoga radija i 60 godina Hrvatske televizije, na Prisavlju je predstavljeno drugo, izmijenjeno i nadopunjeno izdanje Leksikona radija i televizije. U njemu je 2900 leksičkih jedinica, ili 45 posto više nego u prvom izdanju iz 2006. godine, ima 700 stranica i više od dva milijuna znakova, tiskan je u 700 primjeraka, težak je dva i pol kilograma.


– Ovo nije isključivo leksikon Hrvatske radiotelevizije, nego leksikon radija i televizije u cijelosti. Za tu je širu sliku zaslužna upravo Hrvatska radiotelevizija, jedan od najstarijih medija u jugoistočnoj Europi – istaknuo je v.d. glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.


Glavni urednik Leksikona radija i televizije Mirko Galić, istaknuo je kako je u odnosu na prvo izdanje malo pojmova ostalo isto, većina ih je dorađena, proširena, a neki su napisani prvi put. Nije se Galić zaboravio zahvaliti kako sadašnjem v.d. ravnatelju za čijeg mandata je leksikon dovršen, ali ni bivšem glavnom ravnatelju Goranu Radmanu za čijeg manadata se začela ideja o izradi leksIkona. Radmana se spomenuo i Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža bez čijega angažmana, baš kao i angažmana nakladničke kuće »Ljevak«, leksikona ne bi bilo. No, Gorana Radmana se nije dalo vidjeti među uzvanicima u Studiju Bajsić.   




A priznao je Galić i kako savršene objektivnosti nema. Zato je dobro da je Leksikon radija i televizije, osim u tiskanome izdanju, dostupan i u digitalnome izdanju na mrežnim stranicama HRT-a obljetnica.hrt.hr. Osim klasičnog elektroničkoga formata, Leksikon će biti dostupan i u obliku Wikipedije te će se na njemu moći raditi i proširivati ga novim sadržajima. Na taj će način, poručuju s HRT-a, biti otvoren za stalno nadopunjavanje te organsko širenje i produbljivanje sadržaja, čime će se omogućiti da Leksikon radija i televizije sadržava podatke o svim relevantnim pojmovima, događanjima i pojedincima koji su zaslužni za stvaranje radijskih i televizijskih programa. Ili, pojednostavljeno rečeno, na taj način se možda makar malo smanji nezadovoljstvo onih koji su iz Leksikona izostavljeni, dok ne dočekaju novu okruglu obljetnicu i novo prošireno izdanje.