I zadnja pada

Predsjednik ipak bez povlaštene mirovine

Dražen Ciglenečki

Predsjedniku će ostati povlastica ranijeg umirovljenja, ali će zbog manje godina staža, to značiti i nižu mirovinu nego što bi ju imao da radi do 65 godine života



ZAGREB Predsjednik Republike, po svemu sudeći, ipak neće biti jedini državni dužnosnik kojemu će ostati pravo na povlaštenu mirovinu.


Kako Novi list doznaje iz izvora bliskih Banskim dvorima, Vlada će predložiti izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika na način da će se šefu države mirovina obračunavati po općim propisima. Ipak, predsjednik će biti u povoljnijem položaju od zastupnika i ministara koji su izjednačeni s građanima, jer će u mirovinu moći ići odmah po prestanku mandata, bez obzira koliko u tom trenutku bude imao godina ili radnog staža.


Ta povlastica osigurat će mu ranije umirovljenje, ali će mu istovremeno, zbog manje godina staža, značiti i nižu mirovinu nego što bi ju imao da radi do 65 godine života. Ako Sabor usvoji spomenuto rješenje za mirovinu predsjednika, onda će ona biti ograničena na maksimalan iznos od oko 8.800 kuna, kao i ostale radničke mirovine i to samo ako predsjednik sakupi 40 godina staža i navrši 65 godina života.   


Dvosmislene izjave




Prema sadašnjem zakonskom rješenju predsjednik po isteku mandata ima pravo na mirovinu koja iznosi 90 posto predsjdničke plaće, s time da se tako dobiveni iznos umanjuje za 20 posto te još dva puta za dodatnih deset posto, u skladu s uvedenim mjerama štednje. No, i uz to umanjenje predsjednička bi mirovina bila oko 14 tisuća kuna, a zakon dopušta da dužnosnička mirovina bude i do 17 tisuća kuna.


Premda su proteklih dana iz Vlade stizale poruke da Kukuriku kolicija nije u izbornoj kampanji obećala ukidanje povlaštene predsjedničke mirovine, na taj su se potez očito odlučili nakon burnih reakcija javnosti i oporbe na činjenicu da bi od svih državnih dužnosnika samo predsjednik zadržao privilegiranu mirovinu. U Vladi su očekivali određenu pomoć predsjednika Ive Josipovića, računajući da bi on, budući se ranije zalagao za ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina, i sam mogao inicirati izjednačavanje uvjeta umirovljenja predsjednika i zastupnika, odnosno hrvatskih građana.


Međutim, to je izostalo jer je Josipović davao dvosmislene izjave u kojima je tek tvrdio da on s Pantovčaka neće u mirovinu, nego da se vraća na Sveučilište. U svojim istupima ponavaljao je i da je mirovinski sustav u nadležnosti Sabora, koji će »donijeti najpravednije rješnje«.


Unatoč signalima iz Banskih dvora da će i predsjedniku Republike uskratiti pravo na povlaštenu mirovinu, Hrvatski laburisti na današnjoj će press konferenciji objaviti da su u saborsku proceduru poslali zakonski prijedlog kojim se ukida predsjednička mirovina. 


– Možda na koncu i odustanemo ako Vlada predloži kvalitetno rješenje. Moramo ga prvo vidjeti, ali zasad mi se ne čini prihvatljivim da bivši predsjednik može ići u mirovinu i s, primjerice, svega pet godina radnog staža, rekao nam je predsjednik laburista Dragutin Lesar.   


Ograničavanje privilegija


No, mirovina ni izdaleka nije jedina povlastica bivšeg predsjednika. Stjepan Mesić, osim predsjedničke mirovine koja će mu ostati bez obzira na moguće zakonske izmjene, na raspolaganju ima i službeni auto, vozača, tjelohranitelja i ured s dva zaposlenika. Sve se to podmiruje iz državnog proračuna. Budući je Josipović najavio da će se po prestanku obnašanja predsjedničke dužnosti vratiti na Pravni fakultet u Zagrebu, to znači da bi na posao mogao dolaziti službenim autom, u pratnji tjelohranitelja, a istodobno bi imao i ured s dva administrativca.


– Bila bi to zaista čudna kombinacija, smatra Lesar, ali ne otkriva sprema li se možda predložiti i preinake Zakona o posebnim pravima predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, u Vladi ozbiljno razmatraju da sve ove privilegije bivših predsjednika ograniče na pet godina, po uzoru na susjednu Sloveniju.