Ususret izbornoj skupštini

Predsjednik HSS-a testira snagu: Beljak predlaže po jednog kandidata za sve funkcije u stranci

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Predsjedništvo HSS-a predložit će po jednog kandididata za svaku dužnost u stranci koja se bira na izbornoj skupštini 22. listopada. Bit će to svojevrsna lista aktualnog predsjednika Kreše Beljaka, kojom će on testirati svoju snagu u HSS-u nakon otvorene pobune dijela članova predvođenih Marijanom Petir, koji traže Beljakovu ostavku i priključenje stranke HDZ-u



ZAGREB  Predsjedništvo HSS-a predložit će po jednog kandididata za svaku dužnost u stranci koja se bira na izbornoj skupštini 22. listopada. Bit će to svojevrsna lista aktualnog predsjednika Kreše Beljaka, kojom će on testirati svoju snagu u HSS-u nakon otvorene pobune dijela članova predvođenih Marijanom Petir, koji traže Beljakovu ostavku i priključenje stranke HDZ-u. Kad bi prošli svi kandidati predsjedništva HSS-a za uže vodstvo stranke, ono bi pretrpjelo tek jednu izmjenu.


Beljak bi ostao predsjednik, kao i sadašnje četvero potpredsjednika, izabrani zastupnici Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin i Davor Vlaović, a pridružio bi im se i Nenad Matić, koji se na prošloj izbornoj skupštini u ožujku kandidirao za predsjednika HSS-a. Glavni tajnik Ilija Ćorić također bi zadržao to mjesto.


Ostali zainteresirani za najviše dužnosti u HSS-u moraju skupiti dovoljan broj potpisa skupštinskih delegata, kandidati za predsjednika minimalno 100, a potpredsjednika najmanje 50 potpisa. Bit će to dakle možda odlučujuća bitka za HSS, ili će Beljak učvrstiti svoje vodstvo ili provesti promjenu političkog smjera stranke kako ga je on zamislio, ili će biti smijenjen pa će se HSS vratiti HDZ-u.




U međuvremenu se javljaju HSS-ovci koje je Beljak suspendirao tvrdeći da su opstruirali kampanju i osigurali premalo preferencijskih glasova kandidatima stranke na listi Narodne koalicije, a sada zbog toga imaju vrlo praktičnih problema. Primjerice, općinska organizacija HSS-a iz Lekenika priopćila je da se 23. listopada neće moći natjecati na izborima za Vijeće mjesnih odbora zato što ih je većina suspendirana.


– Nas osmero dobilo je odluke o suspenziji, a do petka moramo predati liste za mjesne izbore u Lekeniku. Čini se da HSS neće moći sudjelovati na tim izborima, iako smo u našoj općini na vlasti od 2001. godine. A nismo napravili ništa protiv HSS-a. U kampanji smo organizirali skup u Lekeniku, na kojem je bio i Zoran Milanović, kao i druženje s građanima. Radili smo za Narodnu koaliciju, a ne opstruirali. To pokazuje i činjenica da je na parlamentarnim izborima HDZ dobio u Lekeniku samo 0,8 postotaka više glasova nego Narodna koalicija, a na prošlim izborima razlika u korist Domoljubne koalicije bila je sedam postotaka – rekao nam je načelnik Lekenika Ivica Perović.


Beljak zamjera lekeničkim HSS-ovcima da su Lenart i Ćorić u njihovoj općini dobili ukupno samo 74 preferencijskih glasova, a Lenart 2015. na listi Domoljubne koalicije 159.


– HSS ima u Lekeniku 400 članova i slažem se da su s obzirom na to naši kandidati dobili malo glasova. Ali, ukupan rezultat Narodne koalicije sugerira da su HSS-ovci glasovali za nju. Nismo mogli prisiliti članove da preferencijski glasuju za kandidate HSS-a, a ne za neke druge, objašnjava Perović, koji će u ponedjeljak s kolegama osobno u sjedište HSS-a odnijeti žalbe na svoje suspenzije.