Odgovor na optužbe koje je iznio Davorn Mlakar

Predsjednik: HDZ nakon afere Barbika pokušava s aferom Ken

Hina

»Za dokaz kako ja, eto, 'dilam' tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao 'uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine'. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio čini mi se tri puta i tri hrestomatije sam uručio, ne samo srpskom veleposlaniku, nego i mnogim drugim veleposlanicima, znantvenicima, profesorima, čak su i s Haaškog suda tražili tu hrestomatiju«, rekao je Josipović



ZAGREB  Predsjednik Republike Ivo Josipović odbacio je danas optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere »Barbika« izgleda na redu afera »Ken«.


Jučer je zbog navodnog »dilanja« dokumenata na saborskoj sjednici Josipovića prozvao HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, a danas je Gordan Jandroković to ponovio i na konferenciji za novinare u Saboru.


Josipović je odbacio optužbe pokazavši što je to »dilao«, odnosno tri knjige kojima je autor ili suautor, a koje je uručio srbijanskom veleposlaniku, kao i drugim veleposlanicima.




»Za dokaz kako ja, eto, ‘dilam’ tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao ‘uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine’. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio čini mi se tri puta i tri hrestomatije sam uručio, ne samo srpskom veleposlaniku, nego i mnogim drugim veleposlanicima, znantvenicima, profesorima, čak su i s Haaškog suda tražili tu hrestomatiju«, rekao je Josipović.


Podsjetivši da riječ hrestomatija dolazi iz grčkog i znači »koristan nauk«, odnosno »zbirka književnih ili znanstvenih djela«, pokazao je »tu hrestomatiju koja je tajna, a može se naručiti u knjižarama«.


Radi se o tri knjige, dvjema je autor Josipović – »Odgovornost za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj« i na engleskom »Responsibility for war crimes, Croatian perspective – selected issues«, a treća je »Stalni međunarodni kazneni sud« kojoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.


»Dakle, hrestomatije tri komada – koje su u tim strašnim, tajnovitim okolnostima u (restoranu) ‘Vinodolu’ i poslije prepričano u biografiji, izručene neprijatelju«, ironično je ustvrdio Josipović.


»Najprije su probali s aferom ‘Barbika’, a sad su valjda na aferi ‘Ken’. Naravno da birači to prepoznaju, a ono što je strašno – ne samo to da su neznalice pa ne znaju što je hrestomatija, nego to njihovo domoljublje jest takvo da su spremni najprije kroz mračne portale, kroz paraobavještajnu zajednicu, a sada i kroz parlament i presice, ocrniti izabranog predsjednika, izabranog i glasovima njihovih glasača. Ti glasači će opet za mene glasati, jer sam siguran da prepoznaju tko radi, a tko izmišlja Barbike i Kenove«, zaključio je Josipović.


Na pitanje što očekuje da će se dalje događati, kaže da ne očekuje ništa. »Vratit ću se svojem poslu i raditi i dalje, a oni neka pričaju priče o Barbikama i Kenovima, izgleda da je to njihov krajnji domet«, rekao je Josipović novinarima nakon što je sudjelovao na sjednici Savjeta veleučilišta »Vern« posvećenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.