Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Među 25 odabranih

Predsjednička milost: Kolinda Grabar Kitarović pomilovala Leona Sulića, nekadašnjeg HDZ-ovog donatora

Pobjegao iz Hrvatske da izbjegne pritvor, a vratio se kad je predmet poslan na novo suđenje – Leon Sulić  / Foto Arhiva NL
Pobjegao iz Hrvatske da izbjegne pritvor, a vratio se kad je predmet poslan na novo suđenje – Leon Sulić / Foto Arhiva NL
Autor: ,
Objavljeno: 2. veljača 2016. u 7:36 2016-02-02T07:36:21+01:00

Pravosudne institucije bave se Sulićem već petnaestak godina, a suđenje mu je započelo 2003. Sulića se teretilo za brojne financijske malverzacije u Croatia Busu, kojima je tu svoju tvrtku oštetio za 15,5 milijuna kuna 

ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osoba a među njima i Leona Sulića, bivšeg vlasnika tvrtke »Croatia Bus«, nekadašnjeg donatora HDZ-a i brata Gordane Turić, HDZ-ove saborske zastupnice devedesetih godina. Sulić je, kako se navodi u predsjedničinoj odluci objavljenoj u Narodnim novinama, oslobođen od izvršenja neizdržanog dijela zatvorske kazne u trajanju godine i 10 mjeseci. U Uredu predsjednice nisu jučer odgovarali na naše upite i nisu željeli objasniti zašto je Sulić pomilovan. Kolinda Grabar-Kitarović odluku je donijela na temelju prijedloga Komisije za pomilovanja, ali predsjednik tog tijela Davor Derenčinović rekao nam je da je ono tek savjetodavnog karaktera, kao i da nije ovlašten davati izjave.– Morate se obratiti Uredu predsjednice, oni imaju naš zapisnik, kazao nam je Derenčinović. 

Bijeg od pritvora 

Neslužbeno smo doznali da je Ministarstvo pravosuđa, koje je tada još vodio Orsat Miljenić, dalo negativno mišljenje na prijedlog za Sulićevo pomilovanje, ali ono je neobvezujuće.Kazneni postupak protiv Leona Sulića bio je vrlo zamršen i pun preokreta. Pravosudne institucije bave se njime već petnaestak godina, a suđenje mu je započelo 2003. Sulića se teretilo za brojne financijske malverzacije u poduzeću »Croatia Bus«, kojima je tu svoju tvrtku oštetio za 15,5 milijuna kuna. Proces je završen 2005. na način da je Sulić osuđen na sedam godina zatvora, ali nije mogao biti upućen na odsluženje kazne jer je ranije pobjegao iz Hrvatske. Kad je dvije godine kasnije Vrhovni sud ukinuo tu presudu i poslao taj predmet na ponovljeno suđenje, Sulić se vratio u zemlju. Tvrdio da je pobjegao jer je imao dva moždana udara i da zbog općenito lošeg zdravlja ne bi podnio pritvor, ali nije htio otkriti gdje se skrivao. Omogućeno mu je da se brani sa slobode, ali mu je Županijski sud oduzeo putovnicu. I na novom je suđenju Sulić dobio zatvorsku kaznu od sedam godina. Dok je bio u zatvoru, Vrhovni sud mu je, zbog narušenog zdravlja, kaznu smanjio za dvije godine. To je bio i razlog što je Suliću i prije te odluke Vrhovnog suda bio odobren i privremeni prekid izdržavanja kazne. 

Oštećeno poduzeće 

Tijekom boravka u zatvoru, Suliću se sudilo i za drugi slučaj u kojem je »Croatia Bus« oštetio za nešto manje od 600 tisuća kuna. U travnju 2011. godine Sulić je u tom postupku nepravomoćno osuđen na još dvije godine zatvora, s tim da spomenuti iznos mora vratiti oštećenom poduzeću. 

Iste godine je, međutim, Povjerenstvo za uvjetni otpust usvojilo Sulićev zahtjev da ga se pusti na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne, a argument je i ovaj put bilo i njegovo narušeno zdravlje. Objašnjeno da će preostalo vrijeme kazne odslužiti na slobodi uz određene uvjete, koji tada nisu objavljeni. 

Je li predsjednica Suliću oprostila dio kazne od pet godina, ili je kazna od dvije godine, možda umanjena za dva mjeseca postala u međuvremenu pravomoćna, pa se njezina odluka odnosi na nju, jučer nismo uspjeli doznati ni od Derenčinovića, ni od nekadašnjih Sulićevih odvjetnika s kojima smo razgovarali, ali ni u Uredu predsjednice, koja je tu odluku potpisala. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.