Ekonomsku krizu osjećaju i kandidati

Predsjednička kampanja u doba recesije: Donacije višestruko »tanje« nego 2009.

Tihomir Ponoš

Najviše je za sada prikupila Kolinda Grabar-Kitarović, ali će ona na koncu vrlo vjerojatno raspolagati manjom svotom novca u kampanji od Ive Josipovića. Milan Kujundžić prikupio je nešto manje od 565.000 kuna, a kandidat s najskromnijim proračunom je Ivan Vilibor Sinčić



Šest godina recesije odrazilo se i na kampanji za predsjedničke izbore. Svote koje je četvero kandidata na ovim izborima uspjelo prikupiti u ovoj fazi kampanje gotovo da su sitniš u usporedbi s onime što su kandidati, pa i oni koji uopće nisu bili u krugu favorita, uspijevali prikupiti prije pet godina.


Predsjednički kandidat Ivo Josipović prikupio je za sada nešto više od dva milijuna kuna, a toj će svoti trebati pridodati još četiri milijuna koje će mu preusmjeriti njegova nekadašnja stranka SDP. No, tjedan dana prije izbora Josipovićev stožer deklarirao je prikupljenih nešto malo manje od 2,1 milijun kuna donacija od građana i tvrtki.


Prije pet godina ta bi svota bila šesta po redu, a sadašnji bi kandidat Ivo Josipović bio za jedno mjesto iza tadašnjeg kandidata Ive Josipovića po prikupljenim donacijama. Da se početak recesije nije toliko osjetio na financiranju kampanje i prikupljanju donacije jasno je iz podatka da je Andrija Hebrang, tada kandidat HDZ-a, deset dana prije prvog kruga prijavio donaciju od 4.703.778,81 kunu.




Nadan Vidošević, tada predsjednik Hrvatske gospodarske komore, prikupio je 4.422.100 kuna.


Milanu Bandiću građani i tvrtke donirali su prije pet godina 3.865.551,16 kuna, a on je prijavljivao donacije građana manje od dvije kune.


Ukupna vrijednost donacija, što u novcu, što u uslugama, koje je prijavio Dragan Primorac te 2009. godine iznosila je 3.787.000 kuna, a samo Jako Andabak donirao mu je dva milijuna kuna što danas zakonski ne bi mogao učiniti.


Čak je i Vesna Pusić koja je vodila mnogo skromniju kampanju od navedenih joj protukandidata na tadašnjim izborima prikupila 1.914.870 kuna.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista