Sve je super

Predsjednica tvrdi da zagovara slobodu medija, a premijer da nije bilo zastrašivanja novinara

Hina

snimili Vedran Karuza / Denis Lovrović

snimili Vedran Karuza / Denis Lovrović

Reakcija predsjednice Republike uslijedila je nakon što su dvojica policajaca ovoga tjedna u njenoj redakciji legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir kako bi joj utvrdila identitet, a na temelju zahtjeva odvjenika sisačko-moslovačkog župana Ive Žinića koji je Klancir privatno tužio zbog klevete.



ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak kako je od početka svoga mandata zagovarala slobodu medija, izražavajući želju da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu, ali da od njih očekuje da rade odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke.


“Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija. Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan. Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu. Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke “, napisala je Grabar-Kitarović na svom Tweeter profilu.


Reakcija predsjednice Republike uslijedila je nakon što su dvojica policajaca ovoga tjedna u njenoj redakciji legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir kako bi joj utvrdila identitet, a na temelju zahtjeva odvjenika sisačko-moslovačkog župana Ive Žinića koji je Klancir privatno tužio zbog klevete.




Takvo postupanje policije izazvalo je brojne reakcije javnosti, najviše novinara na čelu s Hrvatskim novinarskim društvom te predstavnika nevladinih udruga.


Klancir: Policija htjela zastrašiti i mene i sve druge novinare


Ističući kako ona na istoj adresi živi već 17 godina pa nije bilo potrebe utvrđivati joj identitet, posebno ne “upadom” policije u medijsku redakciju, Đurđica Klancir medijima je očitim ocijenila da je policija djelovala “na nečiji poziv i s namjerom da zastraše i mene, ali i sve druge novinare.


Zatražila je očitovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića jer su “političari vladajuće stranke zloupotrijebili policijski aparat”, a od policije traži i da utvrdi je li župan Žinić komunicirao s bilo kime u policijskim upravama sisačko-moslavačkoj i zagrebačkoj.


To, naglasila je, traži s obzirom na saznanja da je “u prijateljskim odnosima s načelnicima tih dviju policijskih uprava”.


Žinić i odvjetnik Kaleb: Nismo primijenili taktiku zastrašivanja


HDZ-ov župan Žinić kazao je da je za postupanje policije doznao iz medija, dok njegov odvjetnik Antonio Kaleb – koji je sisačkoj policiji 1. ožujka uputio zamolnicu da mu se radi tužbe za klevetu protiv Klancir dostavi njezina adresa te OIB kako bi mogao ‘finiširati’ kazneni progon u ime svog klijenta Žinića – odbacuje spekulacije da su on i Žinić primijenili taktiku zastrašivanja.


Iz MUP-a su se ‘branili’ da u svojim službenim evidencijama nemaju decidirano navedeno ime i prezime Đurđice Klancir, već da se radi o kombinacijama ili više imena ili više prezimena.


Iako je prvo ustvrdio kako je riječ o “uobičajenom rutinskom postupanju policije kad dobiju zahtjev za provjeru identiteta” te da u tom slučaju ne vidi “nikakve aluzije, indicije na zastrašivanje novinara”, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je iz Bruxellesa ustvrdio kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi.


Najavio je i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni. Sazvao je i vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi detaljno razmotrili postojeće propise iz ovog područja, te vidjeli što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policija zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.


Plenković: Mislim da u slučaju Klancir nema indicija na zastrašivanje


Da u slučaju novinarke Klancir nema indicija na zastrašivanje smatra i premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako nema dojam da se radilo o “bilo kakvom orkestriranom ili organiziranom potezu”. Ustvrdio je i kako nije ni znao da postoje neki članci koji daju županu Žiniću povod da pokreće tužbe protiv Klancir.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio kako ne zna razlog zašto su dvojica policajaca legitimirala Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, a kazao je i kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je “možda bila dojava za nekakvu bombu”.