136 promaknuća

Predsjednica promaknula časnike u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te na prijedlog ministar obrane promaknula ukupno 136 pripadnika Oružanih snaga (jednog admirala te 24 časnice i 111 časnika), odlikovano ih je 13, a pohvaljeno osam

ZAGREB Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te na prijedlog ministar obrane promaknula ukupno 136 pripadnika Oružanih snaga (jednog admirala te 24 časnice i 111 časnika), odlikovano ih je 13, a pohvaljeno osam.  

Ured predsjednice u srijedu je priopćio kako je u čin kontraadmirala promaknut komodor Marileo Staničić, 18 pukovnika promaknuto je u čin brigadira, jedan kapetan fregate u kapetana bojnog broda.


 Promaknuto je 16 bojnika u čin pukovnika (od njih dvije bojnice u čin pukovnice), te 17 satnika u čin bojnika, jedan poručnik bojnog broda promaknut je u čin kapetana korvete, a jedan satnik vojni specijalist u čin bojnika vojnog specijalista (od njih jedna satnica u čin bojnice i jedna satnica vojni specijalista u čin bojnice vojnog specijalista).


 U čin viših časničkih činova promaknuto je ukupno 54 časnika od kojih su četiri žene.


 Promaknuto je i 36 natporučnika u čin satnika i jedan natporučnik vojni specijalista u čin satnika vojnog specijalista (od njih devet natporučnica u čin satnice i jedna natporučnica vojni specijalist u čin satnice vojnog specijalista) te 45 poručnika u čin natporučnika (od njih 11 poručnica u čin natporučnice). U činove nižih časnica/časnika promaknuto je ukupno 82 časnika, od kojih je 21 žena. Ukupno je odlikovano 13 pripadnica i pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

 Tako je Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, odlikovan pukovnik Ferdo Mišulin. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i iznimnim okolnostima u miru odlikovani su pukovnik Damir Šlat i stožerni narednik Mario Bubnić.


 Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su pukovnik Mario Lilić i državni službenik Zoran Sladoja. Spomenicom domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovani su bojnik Hrvoje Vrdoljak, satnik Boris Kovačević, satnik Miroslav Kunić, stožerni narednik Ivan Ašperger, stožerni narednik Željko Baneković, stožerni narednik Mladen Les i stožerna narednica Ivanka Poturica. 

Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu odlikovan je pukovnik Vladimir Plečko. a ukupno je pohvaljeno osam pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su brigadir Ivica Raguž, pukovnik Željko Sklepić, kapetan fregate Marko Karaman, bojnica Zrinka Ćorić, bojnik Samir Mršić, bojnik Siniša Ante Kozina, časnički namjesnik Stanko Putica i časnički namjesnik Miroslav Raštegorac.