Dan borbe protiv nasilja

Predsjednica poziva vladu da provede obveze iz Istanbulske konvencije koje nisu ‘prijeporne’

Hina

»Moja je dužnost kao Predsjednice Republike uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu. U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući«, poručila je



ZAGREB U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović pozvala je u subotu hrvatsku vladu da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Istanbulske konvencije o kojima ne postoje prijepori, priopćeno je iz predsjedničina ureda.


»Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim. Tko može biti protiv sprječavanja sustavne zaštite žena i djece od nasilja? Tko može biti protiv zaštite žrtava i njihove sveobuhvatne društvene integracije? Unatoč tomu, nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je«, istaknula je Grabar-Kitarović.


»Moja je dužnost kao Predsjednice Republike uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu. U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući«, poručila je.




Predsjednica je upozorila na alarmantne podatke po kojima je u 2016. za 78 posto povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. Uz to, u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava, u kojima je smrtno stradalo 12 žena.


Posebno je skrenula pozornost na nasilje među mladima. »Podatak kako čak 45 posto mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku, obvezuje nas da našu djecu od najranije dobi moramo učiti protiv nasilja bilo koje vrste – od fizičkog i emocionalnog, do verbalnog, koje je uzelo maha, pogotovo u medijima i na društvenim mrežama«, istaknula je.


»Pozivam stoga vladu da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Konvencije o kojima ne postoje prijepori, što uključuje i dodatna sredstva u državnom proračunu. Ključna je intenzivnija suradnja između državnih institucija i nevladinih udruga kojima se žrtve češće obraćaju za pomoć«, poručila je.


»Uvjerena sam da bi se o tome u Hrvatskome saboru postiglo suglasje, čime bi se poslala jasna poruka da nas nikakve ideološke razlike ne mogu odvratiti od zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda«, zaključila je predsjednica.