Reakcija na odluku Žalbenog vijeća

Predsjednica pozdravlja hašku odluku; Pusić: Odluka u skladu s hrvatskim zahtjevima

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

"Pozdravljam ovu odluku žalbenog vijeća Haaškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Haag jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Haagu", izjavila je predsjednica



POREČ  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je odluku žalbenog vijeća Haaškog suda, koje je u ponedjeljak naložilo da se vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, vrati u pritvor u Den Haagu.


Grabar-Kitarović je u Poreču da je odluka žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o povratku Šešelja u pritvor najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda.


»Na tragu svojeg pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, pozdravljam ovu odluku žalbenog vijeća Haaškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Haag jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Haagu« – izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u Poreču, gdje je nazočila svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana istarskog statuta.




Bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, koji je također nazočio sjednici skupštine Istarske županije kazao je kako je sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu.


»On je prekršio sva pravila kojih se morao držati a presudu saslušati u Haagu«, rekao je Mesić o Šešelju.


Odluka Haškoga suda da se optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj vrati s privremene slobode odlična je i u skladu je s onime što je Hrvatska tražila zbog Šešeljeva ponašanja otkako je pušten, rekla je u ponedjeljak za Hinu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.


Žalbeno je vijeće međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo u ponedjeljak Šešeljev povratak u pritvor.


Komentirajući tu odluku Pusić je rekla kako je »to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički djelovao. Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na što smo upozoravali, znajući o kome se radi«, rekla je Pusić.