Peglanje imidža ili kampanja?

Predsjednica od (radne) akcije: »Farbam stan! Je li Predsjednica slobodna?«

Siniša Pavić

Foto N. Stipaničev / Cropix

Foto N. Stipaničev / Cropix

Ako se ne varam, ima ona i nešto niži rejting nego su ga imali neki bivši predsjednici kad su izabrani. Možda je sve samo malo peglanje imidža. Sve je ovo, reklo bi se, ljetni đir – smatra Macan



Kombajn, ribolov, građevinski radovi. Žena, majka, kraljica, u prilogu RTL-ova »Direkta«. Tjelovježba u »InMagazinu« Nove TV. Što je sljedeće!? Vrag bi ga znao, kad je ovaj niz silazaka među narod predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović bilo teško i zamisliti.


Davor Krile, novinar »Slobodne Dalmacije«, jedan je od rijetkih koji je makar slutio. Nakon što je Predsjednica uskočila u kombajn, odradila desant na ministarstvo poljoprivrede te aktivno sudjelovala u obrani doktorata savjetnika joj Tomislava Madžara, ukazao je na činjenicu kako za predsjedničine pokazne vježbe postoji idealan TV format, emisija »Radna akcija«.


– Predsjednici sam na tragu ranije iskazanih afiniteta pretprošlog petka u kolumni preporučio angažman na betonskoj miješalici, karioli ili skeli, da bi ona već u ponedjeljak za posjeta Kninu s građevinskom kacigom na glavi lijepila pločice u crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta. Ne očekujem na temelju toga sad odmah status volonterskog savjetnika hrvatske državne poglavarice – niti da mi ona dolazi na obiteljske svečanosti ili promocije – ali jedna diskretna zahvala Pantovčaka na ideji sasvim bi mi dobro legla. Imam ih ja još čitav naramak, ali me već pomalo strah da nijedna nije dovoljno bizarna kakvom se još može pokazati naša politička stvarnost. Predsjednica nas je očito odlučila kontinuirano držati u akcijskome šoku – bilo da je riječ o koćarenju, mužnji krava, pucanju iz puške, građevinskim radovima ili rješavanju problema s bikovima na javnim površinama – kaže Krile.


Jedna od nas




Ako je Predsjednica htjela da se o njoj priča, uspjela je. Društvene mreže su buknule. Kao gljive poslije kiše niknuli su statusi nalik onom koji kaže: »Farbam stan! Je li Predsjednica slobodna?«. Za PR stručnjaka Krešimira Macana sve je to što Predsjednica radi normalno. 


– Meni je normalno za Kolindu Grabar-Kitarović da želi biti jedna od nas. Ona je uvijek bila takva, jednostavna i pristupačna. Vjerujem da je na svom prethodnom poslu u NATO-u naučila puno o takvoj komunikaciji. Morala je biti među vojnicima, biti jedna od njih i sada to želi prenijeti i na svoje predsjednikovanje. Želi poručiti; meni ništa nije teško, ja sam jedna od vas – pojašnjava Macan.


Ostaje pitanje zašto!? Ni građevinski radovi, ni ribarenje nisu Ustavom propisani predsjednički poslovi. 


– Ako se ne varam, ima ona i nešto niži rejting nego su ga imali neki bivši predsjednici kad su izabrani. Možda je sve samo malo peglanje imidža. Sve je ovo, reklo bi se, ljetni đir – smatra Macan. 


Ljeto jest, i đir možda jest, ali jesu blizu i parlamentarni izbori. Ona koja nije u kampanji, možda trasira kampanju za drugoga. 


– To što predsjedničke ustavne zadaće nemaju izravne veze s ovim aktivnostima može još mučiti samo sredovječna novinska zakerala. Pratiti svakodnevne pustolovne akcije poglavarice kao što se prati reality show Farma ili Survivor ideal je svakog poštenog medija domoljubnog i tabloidnog srca. Motivi gđe Grabar-Kitarović da mandat ispuni osjećajem kontinuirane izborne kampanje i isprazne medijske dominacije su, naravno, krajnje prozirni. Na djelu, naime, i jest manifestna kampanja u korist HDZ-a čiji je osvjedočeni i nimalo prikriveni maneken, usprkos svojedobnim obećanjima da će biti svehrvatska predsjednica. O tome svjedoči sve, od suradnika u predsjedničkom Uredu kojim dominiraju stranački kadrovi, pa do toga što govori, kakve ideje širi i za čije interese primarno radi – ne dvoji Krile.


Kriva je Amerika


Pitanje je, međutim, koliki je domet ovih poteza. 


– Predsjednica stvara dojam pristupačnosti i simpatičnosti. Nitko je neće zbog toga zamrziti, ali bi se moglo nekom svidjeti – smatra Macan i pritom ne vjeruje da se tu radi o odrađivanju kampanje za drugoga. 


Dugogodišnji novinar vanjske politike HRT-a, Damir Matković, kaže – za sve je kriva Amerika. 


– Amerikanci su takvi kakvi jesu, većina nema pojma ni koje su im države, tako da zapravo dosjetkom tražite njihov glas. To mora biti nešto duhovito, nekakva poruka. Politika se svodi na dosjetku. Na žalost, taj proces estradizacije se preselio i u Europu – pojašnjava Matković.


Tradicionalni politički sustav u Europi je u krizi, vlada opće nepovjerenje prema politici, a kad je tako onda političari moraju biti izloženi javnosti.


– Što god radili, javnost vas mora percipirati. Kamera vas snima kako sjedite u kabinetu, nešto pišete i čitate, e to je dosadno. Odjenete se u ribarsku majicu pa lovite ribu noću, to je super.


Možda i jest malo populistički, ali je dobra slika! Ta estradizacija politike svuda je u Europi uzela maha i ne da se zaustaviti. Tko god krene u kontra smjeru, neće ga nitko gledati, jer je dosadno – kaže Matković.


Honorira li onda narod te populističke poteze, ako ih već, navodno, voli? Priznaje Matković kako iskustva pokazuju da televizija nikada nije dobila izbore.


»New folk ikona«


– Ni Barack Obama nije dobio izbore zahvaljujući televiziji, već zahvaljujući pametnom korištenju interneta. Vjerujem da će u nekoj sljedećoj predsjedničkoj kampanji iPhone odigrati veću ulogu nego »Otvoreno« – uvjeren je Matković.


Daleko je Amerika. Blizu je zato regija. A u regiji Predsjednicu Hrvatske zovu kraljicom Balkana. Sarajevski novinar i pisac Ahmed Burić kazat će kako je Kolinda Grabar-Kitarović zapravo new folk ikona, nešto poput Seke Aleksić, samo što nije proizvod Grand produkcije već State Departmenta.


– Isto kao Haris Silajdžić ili Bill Clinton. Svi oni daju privid sigurnosti, a prvi će vas ostaviti – upozorava Burić.


To, pak, sugerira da je politika, ako ništa ono u ovom slučaju, posve nalik onom stvarnom životu.


– A nama se čini, estrada je – nato će Burić.


A ako je estrada, onda je Predsjednica posve na tragu jedne od deset zapovijedi legendarnog glumca Mije Aleksića, one koja kaže: »Igraj estradu kao najvišu komediju!« Žena, majka, kraljica… Kombajn, pločice, ribarenje.. I kratak odmor u SAD-u, kao predah, ili, tko zna, kao resetiranje.