Reakcije ne prestaju

Predsjednica objasnila zašto joj se Hrvatska prostire ‘od Visa do Kupresa’: ‘Imamo dvije domovine’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Iz ovoga je jasno kako Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako bosansko-hercegovački Hrvati imaju dvije domovine, ali nije jasno otkad to Hrvati u Hrvatskoj imaju i BiH kao svoju domovinu



Nakon navijanja na utakmici u Splitu, na kojoj je Hrvatska pobijedila Mađarsku, novinari su predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović upitali za komentar o utakmici: “A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska”, rekla je predsjednica za Sportske novosti.


Naravno, s obzirom da je Kupres u BiH, a ne u Hrvatskoj, i ova njena izjava izrodila se u novi problem i novi skandal, a bosanskohercegovački mediji, pa čak i oni državni i javni poput Radio Sarajeva, jučer su pisali kako je to tipična izjava kojom hrvatska predsjednica “svojata BiH”.


Inače, Kupres je općina koja je smještena na krajnjem sjeveru Livanjskog kantona, a mjesto je poznato po brojnim turističkim sadržajima. Jedno je od omiljenih okupljališta skijaša iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije, a s obzirom da je uglavnom naseljena hrvatskim stanovništvom, očito je predsjednica aludirala na hrvatsku dijasporu, govoreći o navijačima koji su se bili sakupili na Poljudu, bodreći Hrvatsku.




Nakon što su počela stizati pitanja novinara da pojasni što je time mislila, iz ureda predsjednice Republike poručili su: “Stav predsjednice jest kako Hrvati imaju dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.


U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda”, kazala je u odgovoru medijima predsjedničina glasnogovornica Ivana Crnić.


Iz ovoga je jasno kako Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako bosansko-hercegovački Hrvati imaju dvije domovine, ali nije jasno otkad to Hrvati u Hrvatskoj imaju i BiH kao svoju domovinu.


Očito, pred izbore će se pojačati ovakva retorika, uostalom, Grabar-Kitarović se i u svom nastupnom govoru na objavi kandidature obraćala Hrvatima u BiH jednako kao i ostalim građanima Republike Hrvatske, no ovaj je stav u najmanju ruku dvojben, i za javnost u BiH, a i u Hrvatskoj, i izazvat će nove reakcije.