Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 4n
Sutra: 2° 2° 4n
22. siječnja 2020.
Crobarometar

Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana

Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana
Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2017. u 21:26 2017-11-25T21:26:08+01:00

Predsjednici se kritika Vlade isplatila - birači su joj se vratili, sada većina podupire njezin rad. Istodobno, vodeći političari na vlasti i u oporbi među biračima su malo popravili pozitivan dojam – svi, no najmanje Davor Bernardić, šef oporbe

Drugi dio Crobarometra pokazuje podržavaju li građani rad Predsjednice, kakav dojam imaju o političarima te kako su ocijenili tri institucije.

Predsjednici se kritika Vlade isplatila - birači su joj se vratili, sada većina podupire njezin rad. Istodobno, vodeći političari na vlasti i u oporbi među biračima su malo popravili pozitivan dojam – svi, no najmanje Davor Bernardić, šef oporbe.

PREDSJEDNICA KRITIKOM VLADE VRATILA POTPORU BIRAČA

Predsjednica Republike nakon kritika Vlade može biti zadovoljna. Trenutačno njezin rad podupire 51% birača, dok njih 41% ne podupire, 8% ne zna. Tako je u mjesec dana vratila sve birače koje je izgubila. Nije u kritici izgubila niti jednog birača HDZ-a, a vratila je povjerenje birača Živog zida i MOSTA te neodlučnih i birača ostalih stranaka. Jedini gubitak ima među biračima SDP-a, ali na njih bi teško mogla računati na izborima. U istom razdoblju mandata njezin prethodnik Ivo Josipović za svoj rad imao je potporu od 71% birača, protiv je bilo 20%, a tada nije znalo 9%.

POLITIČARI POPRAVILI DOJAM MEĐU BIRAČIMA 

Predsjednica je među biračima popravila dojam, odnosno u ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 64% birača, dok je prije mjesec dana uživala potporu njih 50%. Premijer Plenković blago je popravio pozitivan dojam među biračima na 43% u odnosu na mjesec prije. Među čelnicima oporbe najbolji dojam uživa Ivan Vilibor Sinčić, koji može računati na 53% birača koji o njemu pozitivno misle. Božo Petrov može računati na 50% birača. Petrov i Sinčić popravili su dojam među biračima, no najmanje je to učinio čelnik SDP-a Davor Bernardić. Trenutačno o njemu pozitivan dojam ima 33% ispitanika, u odnosu na njih 31% u mjesecu prije.

PREMIJER I NJEGOVI PRETHODNICI – DOJAM MEĐU BIRAČIMA – TKO JE NAJBOLJI 

O premijeru Plenkoviću trenutačno 43% birača  ima pozitivan dojam. U istom razdoblju mandata, o Ivi Sanaderu u studenom 2008. godine pozitivan dojam imalo je 46% birača, a o Jadranki Kosor u kolovozu 2010. godine 38% birača. Zoran Milanović u siječnju 2013. računao je na 40% birača koji o njemu imaju pozitivan dojam.

TRI INSTITUCIJE – SVE U "PLUSU"

A i tri institucije, ako se ocjenjuju školskim ocjenama mogu biti zadovoljne. Tako je Ured predsjednice među biračima dobio ocjenu 3,04 ili trojku. Vlada ima ocjenu 2,32 ili dvojku, a Hrvatski sabor 1,99 ili isto tako dvojku. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.