Optužbe za obiteljsko nasilje

Predsjednica Foruma žena SDP-a: Vjerujem gospođi Lalovac da je informirala neke ljude

Tihana Tomičić

Karolina Leaković / Snimio Vedran KARUZA

Karolina Leaković / Snimio Vedran KARUZA

Podržavam stav stranke i pridružujem se svima koji osuđuju nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje, o kojem uvijek treba govoriti javno, budući da se radi o vrhunskom političkom pitanju. Kada govorimo o kolegi Lalovcu, nadležene institucije moraju reagirati i ispitati tvrdnje njegove supruge – izjavila je Karolina Leaković



RIJEKA Repovi slučaja Lalovac, iako je on pristao na privremeno povlačenje iz javnog života dok pravosuđe ne riješi optužbe njegove supruge za nasilje, još se vuku. Jučer je reagirala v.d. predsjednica Foruma Žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković.


– Podržavam stav stranke i pridružujem se svima koji osuđuju nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje, o kojem uvijek treba govoriti javno, budući da se radi o vrhunskom političkom pitanju. Kada govorimo o kolegi Lalovcu, nadležene institucije moraju reagirati i ispitati tvrdnje njegove supruge – izjavila je Karolina Leaković.


Dodala je da će Forum žena poštovati odluku predsjedništva stranke da Lalovcu treba dati vrijeme da se očituje i da se situacija razriješi.


– Imat ćemo sjednicu predsjedništva Foruma žena i razgovarat ćemo i o ovim pitanjima. Forum, kao i SDP, osuđuje svaki oblik nasilja prema ženama.  Leaković je komentirala i negiranje optužbi od strane Lalovca i njegovo povlačenje iz politike do razrješenja slučaja, odgovarajući na pitanje je li on zapravo trebao podnijeti ostavku na sve funkcije.

– Ja doista ne znam detalje slučaja, znam samo ono što je u medijima. Njegova je osobna politička odluka hoće li podnijeti ostavku. Ako se optužbe pokažu istitnite, to će sigurno imati političke posljedice i mislim da je on toga itakako svjestan, kazala je.


Na pitanje zašto nije bilo reakcije stranke, s obzirom da supruga Borisa Lalovca tvrdi da je obavijestila vrh SDP-a o nasilništvu, Leaković odgovara:


– Nemam dokaza ni informaciju o tome što ona govori. Vjerujem gospođi Lalovac da je informirala neke ljude i ne znam zašto nitko nije reagirao. No, treba vidjeti koga je informirala i što je očekivala od njih. Inače, kad god je u SDP-u netko od stranačkih dužnosnika doživio kazneni progon, uvijek je odmah zatraženo da ta osoba sama podnese ostavku, rekla je Leaković.