Glavni tajnik Sindikata pomoraca

Predrag Brazzoduro: Očekujem krah hrvatskog pomorstva

Marinko Glavan

Pomorci u ovu zemlju jedini donose. I to milijardu dolara godišnje koja završava u hrvatskim bankama i troši se u Hrvatskoj. Vlada, i ova i sve prošle, učinile su sve moguće da te ljude potjeraju iz Hrvatske, da žive i troše negdje drugdje



 Od Vlade Zorana Milanovića mnogo se očekivalo kada je riječ o rješavanju dugo godina pod tepih pospremanih problema hrvatskih pomoraca i brodara kojima se sve teže nositi sa svjetskom konkurencijom. Nakon što je premijer na polovici mandata nedavno iznio rekapitulaciju rada vlade u svom obraćanju o stanju države i nacije općenito, s glavnim tajnikom Sindikata pomoraca Hrvatske Predragom Brazzodurom razgovarali smo o tome što se u te dvije godine promijenilo po pitanju zaštite pomoraca.  


– Kratko i jasno: Vlada Zorana Milanovića u segmentu pomorstva nije učinila ama baš ništa.


Znači stanje nije ni bolje ni gore nego što je bilo na kraju mandata Jadranke Kosor?


– Stanje je sigurno gore. Nečinjenjem se loše stvari potenciraju. Nadali smo se da će ova Vlada, koja nosi naziv socijalna, iskoristiti mogućnost da pomogne pomorcima, posebno u situaciji kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju koja je za jedno deset kopalja ispred Hrvatske po odnosu prema vlastitom brodarstvu i pomorcima. Treba reći da u Ministarstvu pomorstva vlada letargija i indiferentnost na pozive na promjene koje bi popravile situaciju. U vrijeme ove vlade stanje na tržištu je jako loše i niti jedan jedini hrvatski brodar trenutno ne stoji dobro. Svi jedva drže nos iznad vode. Tu posebno pate pomorci koji nisu u situaciji da mogu normalno raditi i zarađivati. Vlada je nereagiranjem brodare dovela u još teži položaj i može se očekivati krah brodarstva u Hrvatskoj. A to znači i krah za pedeset posto pomoraca u Hrvatskoj, a onda i svih koji su za pomorstvo vezani – agenata, snabdjevača, posrednika za ukrcaj posade, i tako redom. Ignorantski odnos prema brodarstvu

Vlada je odbila prijedlog o izmjenama i dopunama pomorskog zakona, koje su sadržavale mjere za potporu brodarima i povećanje konkurentnosti domaćih pomoraca na tržištu rada. Koje je ključne stvari trebalo promijeniti?


– Pomorci u ovu zemlju jedini donose. I to milijardu dolara godišnje koja završava u hrvatskim bankama i troši se u Hrvatskoj. Vlada, i ova i sve prošle, učinile su sve moguće da te ljude potjeraju iz Hrvatske, da žive i troše negdje drugdje. Da sam ministar pomorstva podnio bih ostavku, nakon što je Vlada odbila tražene promjene. Dogovorili smo se kao partneri, prvo mi i brodari, a onda i s državom, odnosno ministarstvom. Dogovorom nismo bili u potpunosti zadovoljni, ali sve su strane pristale na određene ustupke. Dogovorili smo politiku prema brodarstvu, koja nije bila samo u korist pomorcima, kako se to želi prikazati, nego u korist brodarstvu u cjelini, kojemu su trebali biti sniženi troškovi poslovanja. Na kraju dogovor nije ispoštovan.


Kad već nije dao ostavku, što je ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić trebao učiniti?


– Ministar pomorstva ne razumije resor kojim treba upravljati. To je osnovni problem. Da ga razumije, u dvije godine bi našao za shodno da, recimo, obiđe hrvatske brodare i čuje koji su njihovi problemi, jer problemi brodara su itekako i problemi pomoraca. Time bi ministar pokazao, kad već nije iz branše, da ga barem zanima što se događa u resoru i da pokušava shvatiti. Bez toga nemamo što tražiti u pomorstvu.


Cijeli razgovor pročitajte u subotnjem magazinu Pogled