Oči u oči

Predizborno sučeljavanje: Televizijska izborna debata Milanovića i Plenkovića 12. kolovoza, trajat će 60 minuta

Dražen Ciglenečki

Poslije stanke od čak 13 godina, konačno će se održati televizijska izborna debata između predsjednika HDZ-a i SDP-a. I Andrej Plenković je jučer, nakon što je to učinio Zoran Milanović, dao svoj pristanak za sučeljavanje na HTV-u 12. kolovoza u 20 sati



ZAGREB – Poslije stanke od čak 13 godina, konačno će se održati televizijska izborna debata između predsjednika HDZ-a i SDP-a. I Andrej Plenković je jučer, nakon što je to učinio Zoran Milanović, dao svoj pristanak za sučeljavanje na HTV-u 12. kolovoza u 20 sati.


Prethodnih dana činilo se da bi i Plenković, poput Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka, mogao izbjeći Milanovića, koji ga je ustrajno pozivao na debatu dok je predsjednik HDZ-a davao dosta neodređene odgovore. Ni glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nije nam jučer prijepodne htio reći hoće li Plenković prihvatiti poziv koji je njemu i Milanoviću HTV uputio prije tjedan dana.


No, sinoć je Plenković objavio da u spomenutom terminu dolazi na Prisavlje.




– Kolega Milanović je evoluirao od uvreda od neki dan do debate. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom servisu, neposredno prije početka službene izborne kampanje. Ključni kandidati za predsjednika Vlade imat će prigodu hrvatskoj javnosti izložiti svoj program i sučeliti argumente – izjavio je Plenković u sjedištu HDZ-a.


Dok su se Nova TV i RTL nećkali, HTV je bio vrlo konkretan. Svjesni da će, kad krene službena kampanja, pravila o ravnopravnoj zastupljenosti koja moraju poštovati elektronički mediji s nacionalnom koncesijom biti prepreka tv dvoboju Plenkovića i Milanovića, odlučili su ih ranije pozvati u emisiju uživo koja bi trajala 60 do 70 minuta.


Za voditelje su odredili Mirjanu Posavec i Mislava Togonala i predložili šest tematskih blokova: unutarnja i vanjska politika, gospodarstvo i financije, zdravstvo i socijala, natalitetna politika i obrazovanje te svjetonazorska pitanja. Spremni su u spomenutom terminu napraviti intervju i sa samo jednim sugovornikom, ako se Plenković ili Milanović, poslije prethodne potvrde, ipak ne pojave u sjedištu HRT-a do 19.45 sati.


No, SDP je inzistirao na čvrstom Plenkovićevom pristanku. Zato je prošli tjedan o ovoj temi glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan razgovarao s Jandrokovićem, kako bi dogovorili sve detalje o debatama i na drugim televizijama, ako i one pokažu interes. Jandroković je jučer trebao javiti Dragovanu što je Plenković odlučio, ali to se nije dogodilo. Stoga su u SDP-u razmišljali da postave kratak rok HDZ-u za prihvaćanje sučeljavanja na HTV-u, ali Milanović u Samoboru ipak nije bio tako izričit, premda je poručio političkim protivnicima da ih neće još dugo čekati.


– Ne znam kome je trenutačno HTV skloniji, ali to nije niti bitno, ja sam spreman. Potvrdio sam dolazak, no druga strana dosad ništa. Da ne bi ispalo da dosađujem ili da sam agresivan i naporan, ipak još jednom pozivam HDZ da se očituje. Tu smo, ali imamo i obaveze, moramo sa svojim programom među ljude. Prema tome, očekujem da pokažu hrabrost, pa nije valjda da će se skrivati kao svih ovih devet godina. Učinite mi tu ljubav i dođite na sučeljavanje. Mi zapravo već kasnimo, debate u Americi traju mjesecima prije izbora. Građani imaju pravo znati, imaju se pravo i narugati i postavljati provokativna pitanja – pokušavao je Milanović privoljeti Plenkovića na televizijsko sučeljavanje. Dva sata kasnije Plenković je izašao pred novinare i rekao im da će 12. kolovoza biti na HTV-u.