Nova predsjednica već reterirala

Predizborno obećanje u slijepoj ulici: Ideja o vojnom roku jednostavno je – neprovediva

Danko Radaljac

Hrvatska ima institut dragovoljnog služenja vojnog roka, ali dragovoljaca je sve manje, a specijalce nije moguće dobiti kroz dvomjesečnu obuku. U svijetu u kojem su teroristi sve bolje obučeni i opremljeni, slati na njih pričuvne vojnike koji su prošli samo osnove protuterorističke borbe jedan je oblik žrtvovanje ljudi



ZAGREB » Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom kampanje u nekoliko je navrata govorila da smatra kako bi bilo potrebno ponovno uvođenje vojnog roka. Dan nakon drugog kruga izbora donekle je ipak promijenila retoriku, te je kazala da bi trebalo omogućiti mladima koji žele da odrade osnovnu vojnu obuku od dva mjeseca.


   Što u načelu znači da se nova predsjednica slaže sa sustavom koji je trenutno na snazi, obzirom da u Hrvatskoj institut dragovoljnog služenja vojnog roka postoji te uredno funkcionira posljednjih godina.


Dapače, kad se svi infrastrukturni zahvati na vojnim objektima i poligonima završe, Oružane snage trebale bi moći primiti do 2.000 ročnika godišnje. Sad je ta brojka otprilike dvostruko manja.




Iz HDZ-a, odnosno od krugova oko predsjednice Grabar Kitarović, stižu pojašnjenja kako je zapravo potrebno redefinirati kompletan nacionalni sustav i da se priča o vojnom roku treba sagledavati iz tog kuta. Pa se tako spominje o potreba nekakve osnovne protuterorističke obuke za dragovoljne ročnike.


Besmislica


Sigurnosni stručnjaci takvu ideju drže potpunom besmislicom. U svijetu u kojem su teroristi sve bolje obučeni i opremljeni, slati na njih pričuvne vojnike koji su prošli samo osnove protuterorističke borbe jedan je oblik žrtvovanje ljudi. »Osnovna« protuteroristička obuka ne postoji, to je nešto što je dugotrajno i kontinuirano, i time se bave elitne vojne i policijske postrojbe, a nikako ročnici. Samo u Parizu nedavno su tri terorista ubila tri iskusna policajca, s mnogo više iskustva nego bi to imali ročni vojnici i pričuva nastala na taj način.


   Dok je još aktivna bila ideja Grabar Kitarović da se ponovno uvede obvezni vojni rok za sve mladiće, vojni analitičar Igor Tabak objasnio je kako je takva ideja jednostavno neprovediva.


   – U ovom trenutku Hrvatska nema dovoljno resursa niti za ugovorenu pričuvu. Mi često zaboravljamo da smo vojsku devastirali, smatra Tabak, koji objašnjava kako više jednostavno nemamo dostatne logističke uvjete za prijem velikog broja vojnika. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista