Pripreme za novu rundu

Predizborni pregovori HDZ-a: Sutra sastanak cijele propale koalicije

Jagoda Marić

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Na pitanje ostaju li  HSP AS ili  Hrast u igri te radi li se na dogovoru s Hridi Drage Prgometa, Jandroković je ponovio da će se s dosadašnjim partnerima razgovarati u subotu, a da o Hridi ne može ništa reći.



ZAGREB – HDZ će sutra razgovarati sa svim partnerima  koji su činili Domoljubnu koaliciju, osim HSS-a koji je već promijenio tabor i dio je Narodne koalicije,  i tada bi trebalo biti nešto jasnije  hoće li i s kime  u koaliciji ići na rujanske izbore. U HDZ-u su jučer održali sastanak s predstavnicima HSP AS-a, ali poslije njega je bilo potpuno nejasno nastavljaju li te dvije stranke koalicijsku suradnju za predstojeće izbore.


Nastavak suradnje


Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić kazao nam je nakon toga sastanka da vjeruje u nastavak suradnje, ali da će se o modelima te suradnje razgovarati u subotu. Međutim, novi glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istovremeno kaže da je sve što nam može reći da su dogovoreni razgovori za utorak.


Ćorić i ne sumnja da će se suradnja  koja je, kako veli, urodila plodom i pobjedom  na pet izbora i dalje nastaviti, a na pitanje što znači  dogovor oko modela suradnje, te je li moguće da na izbore ne izađu kao koalicija glavni tajnik HSP AS-a odgovara da je uvjeren da će se dogovor o koaliciji postići u subotu, a da  razgovori oko modela sigurno ne znače i trgovinu oko pozicija.




– Nama je jedino bilo bitno da HDZ želi pobjedu na izborima umjesto da se bavi unutarstranačkim sukobima i uvjeren sam da ćemo dogovor postići u subotu. U subotu je sastanak na najvišoj razini. Nažalost, bez predsjednika Tepeša smo jer je imao operaciju slijepog crijeva. Oporavlja se i sve je prošlo dobro, rekao je Ćorić nakon sastanka.



Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koju je iz stranke isključio Tomislav Karamarko, demantirala je jučer spekulacije  da ju je novo vodstvo kontaktiralo i da se i ona vraća u HDZ. –  Niti su oni mene kontaktirali, niti sam ja njih, kazala je za naš list Kosor.


Na pitanje s kime je razgovarao, odgovara da na sastanku nije bio predsjednik stranke Andrej Plenković nego novi  glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je treći glavni tajnik HDZ-a u posljednja dva mjeseca s kojima Ćorić razgovara o suradnji. U svibnju je to prestao biti Milijan Brkić jer je postao  zamjenik predsjednika, a nakon njega se  Domagoj  Milošević na toj poziciji zadržao  tek nešto dulje od mjesec dana.


–  U subotu ćemo razgovarati sa svim našim partnerima iz Domoljubne koalicije, osim HSS-om, kazao nam je Jandroković.


Pitanje Hridi


Na pitanje ostaju li  HSP AS ili  Hrast u igri te radi li se na dogovoru s Hridi Drage Prgometa, Jandroković je ponovio da će se s dosadašnjim partnerima razgovarati u subotu, a da o Hridi ne može ništa reći.


Nakon izbora Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet  rekao je da je suradnja HDZ-a i Hridi moguća, a uvjeren je kako će Plenković od  stranke napraviti HDZ kakav je i on želio.  Rekao je da su njihova razmišljanja kad je riječ o stranci desnog centra vrlo slična.


Bivši HDZ-ovac Milan Kujundžić koji je iz te stranke otišao u vrijeme Tomislava Karamarka,  ima novu stranku Hrvatsku zoru i po svemu sudeći spreman je na suradnju s bivšim kolegama.


– Treba razgovarati i treba okupljati sve ljude koji  na neki način mogu doprinijeti. Okupili su se ljudi u Narodnoj koaliciji i trebaju se okupiti  i sve zdrave snage s druge strane političkog spektra i razgovarati o suradnji. I onda trebamo sučeliti programe i ideje, bez napada na bilo koga. Nove generacije  trebaju ići naprijed,  trebamo ih  osloboditi toga da ih stalo zakopavamo u prošlost, kazao nam je Kujundžić na pitanje je li moguća suradnja njegove Zore i HDZ-a.


O tome hoće li HDZ nastaviti sa starim  partnerima ili će pronaći nove ili će možda biti i jednih i drugih končanu bi odluku Predsjedništvo stranke, najavio je njegov član Darko Horvat trebalo donijeti na sjednici u ponedjeljak.   Na pitanje o uvjetu Mosta nezavisnih lista za eventualno koaliranje da Božo Petrov mora biti premijer, Horvat je rekao kako »nitko nije niti će ikada HDZ-u postavljati bilo kakve uvjete«.