Narudžbi se ne gleda u namjere

Predizborni potez, ali dobrodošao: Radnice Kamenskog šivale za Josipovića

Ladislav Tomičić

Predizborni potez Ive Josipovića za sedam radnica iz udruge Otvoreno Kamensko značio je i po jednu mjesečnu plaću

ZAGREB » Predsjednik Ivo Josipović i njegov stožer u predizbornu kampanju krenut će odjeveni u jakne koje su šile zaposlenice udruge Otvoreno Kamensko. U pitanju je, po svemu sudeći, jedan od predizbornih reklamnih poteza, kakvih ćemo se u tjednima koji dolaze nagledati, ali taj potez više je nego dobrodošao udruzi Otvoreno Kamensko.   Ovu udrugu, podsjećamo, osnovale su i u njoj rade radnice uništene tvrtke Kamensko. Predsjednik Josipović od njih je za svoju kampanju naručio stotinu jakni. Jedna je crvena, a sve ostale su plave. Crvenu bi trebao nositi predsjednički kandidat Josipović. Jučer smo posjetili radnice Kamenskog i vidjeli jakne koje su radili za Josipovića, ali fotografirali ih nismo. Udruga je Josipoviću dala riječ da se jakne do službene primopredaje neće pojaviti u javnosti. 

 


Politika nebitna


Da se takva primopredaja, uz novinare i prigodnu pompu, uskoro sprema, zaključili smo nakon što su radnice voditeljici udruge Đurđi Grozaj za vrijeme našeg posjeta rekle kako su dvije jakne iz isporuke vraćene. Vraćena je jedna plava i jedna crvena jakna – ona za Josipovića. Jakne nisu vraćene zbog greške, pa su i radnice zaključile da su vraćene zbog službene primopredaje. Kako bilo, predizborni potez Ive Josipovića za sedam radnica iz udruge Otvoreno Kamensko značio je i po jednu mjesečnu plaću.   – O Ivi Josipoviću kao predsjedniku i političaru neću reći ništa, jer ako bilo što kažem – mnogima se moje riječi neće svidjeti. Međutim, moram reći da je nama ova narudžba pomogla da još jedan mjesec isplatimo plaće. Također, Josipović je prema nama bio korektan, pomogao nam je kad nam je pomoć trebala, rekla nam je voditeljica udruge Grozaj. Ovu bivšu radnicu Kamenskog pitali smo je li čitala napise koji sugeriraju da je predsjednik Josipović svojim utjecajem zaštitio novinskog izdavača Ninoslava Pavića od policijskog progona, i to baš u predmetu Kamensko. Đurđica Grozaj na to je odgovorila kako se nada da će svi koji su pomogli u uništavanju Kamenskog na koncu stati pred lice pravde.    Kad smo apsolvirali predizbornu kampanju, recimo ponešto o udruzi Otvoreno Kamensko. Ona trenutno zapošljava sedam radnica, a uz radnice bivšeg Kamenskog tamo rade i mladi stručnjaci i stručnjakinje za tekstilni dizajn. U pitanju je ozbiljna manufaktura koja građanima nudi sve, od popravke odjeće do gotovih proizvoda. Udruga uređuje i svoj prvi prodajni prostor, koji se nalazi na zagrebačkoj Knežiji.   – U početku smo radili na kućnim mašinama, koje su nam slali dobri ljudi iz cijele Hrvatske, kaže Đurđa Grozaj. Osim proizvodnje, radnice bivšeg Kamenskog bave se i edukacijom. Primaju grupe po deset ljudi, uglavnom žena, pa ih uče krojenju i šivanju. Za zaposlene žene 40 sati poduke košta 1.500 kuna u tri rate, studentice i umirovljenice imaju popust od pedeset posto, dok je za nezaposlene tečaj besplatan. 

 


Propala tvornica


– Do sad smo već imali šest svojih revija, kaže Đurđa Grozaj, napominjući da radnice nisu imale šanse na burzi te da nisu željele čekati tuđu pomoć. Svojim zaposlenicama, ističe, Otvoreno Kamensko daje plaće u visini do 3.100 kuna uz troškove prijevoza. 




  – Nije to puno, ali više ne možemo izdvojiti. Na jednu plaću veća su davanja državi, nego iznos same plaće. Bilo bi dobro da nas država malo rastereti, ali do toga ne dolazi, kaže voditeljica udruge Otvoreno Kamensko. Udruga trenutačno ima tri prostora, jedan za sastanke, drugi za rad i treći koji se trenutačno uređuje, a koji će uskoro biti prodajni prostor. Posjetili smo radionicu radnica Kamenskog. Vremena za razgovor nije bilo puno, jer tamo se vrijedno radi, osam sati dnevno. S Đurđom Grozaj prisjetili smo se vremena kad su zaposlenice Kamenskog prosvjedovale u parku protiv uništenja svoje tvrtke. Za uništenje Kamenskog nitko još nije odgovarao. Radnicama su vlasnici tvrtke ostali dužni pet mjesečnih plaća i otpremnine. U tvornici Kamensko danas nema ništa. Tamo će po svemu sudeći niknuti stambeno-poslovni objekti. Radnice Kamenskog danas su na Knežiji. Kroz udrugu pokušavaju osigurati svoju egzistenciju. Predizborni potezi u tome im dobro dođu. Dobrodošla je, dakle, narudžba od svih predsjedničkih kandidata i kandidatkinja