Aktivnosti s predumišljajem

Predizborna turneja: Uspavani Nakić “ubacio u petu brzinu”, obilazi bolnice i dijeli skupe medicinske uređaje

Ljerka Bratonja Martinović

U Karlovcu instaliran prvi od ukupno 16 CT uređaja nabavljenih sredstvima EU-a / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Karlovcu instaliran prvi od ukupno 16 CT uređaja nabavljenih sredstvima EU-a / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL



ZAGREB – »Turneju« koja je trajala više od mjesec dana, tijekom koje je obišao desetak bolnica, ministar zdravlja upotpunio je ovih dana i svečanom predajom 32 uređaja umjetnih pužnica namijenjenih djeci i odraslim pacijentima oštećena sluha u KBC-u Sestara milosrdnica. Tijekom »turneje« diljem Hrvatske ministar Dario Nakić podijelio je bolnicama medicinske uređaje višemilijunske vrijednosti. Ministrov obilazak hrvatskih bolnica i podjela vrijedne medicinske opreme locirani su, ne može se ne primijetiti, neposredno pred početak kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, što Nakićevom obilasku zemlje daje dodatnu, predizbornu notu.


Izgladio probleme


Pojačana aktivnost dotad uspavanog Nakića nije novost, jer predizbornom »rezanju vrpci« u manjoj ili većoj mjeri sklone su sve političke opcije. Ako prebrojimo sve ministrove posjete bolnicama, doći ćemo do brojke od ukupno osam, i to počev od 24. lipnja, kad je Nakić, tada već tehnički ministar, posjetom Općoj bolnici u Sisku započeo turneju po bolničkom sustavu. Zatim je slijedio Dubrovnik, Vukovar, Vinkovci, Pula, pa Zadar i Karlovac, a u međuvremenu je ministar, popraćen povećom medijskom pratnjom, u KBC-u Sestara milosrdnica otvorio i najmoderniju operacijsku salu.


U Sisak je Nakić stigao da bi izgladio problem sa stopiranjem natječaja za EU fondove, zbog čega je u svibnju bio izložen žučnim napadima lokalnih vlasti. Projekt je, podsjetimo, vraćen na razmatranje, jer je procijenjeno da je rađen preambiciozno. Prilikom posjeta OB »Dr. Ivo Pedišić« objavljeno je da se projekt izgradnje središnjeg paviljona nastavlja kako je predviđeno projektom, s tim da će se opremiti samo dio zgrade površine gotovo 10.000 četvornih metara. Sisačka bolnica tako će iz EU fondova za dnevnu bolnicu dobiti 50 milijuna kuna, za hitni prijem 20 milijuna te 15 milijuna iz domaćih izvora. Dio odjela premjestit će se odmah u nove prostore, a ostatak kad za to bude financijskih mogućnosti.




Početkom srpnja, Nakić je »ubacio u petu brzinu«, i bolnice počeo obilaziti na tjednoj razini. Već 8. srpnja prisustvovao je svečanosti otvaranja EndoALPHA integrirane operacijske sale u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici, koja se smatra jednom od najmodernijih u svijetu, i revolucijom u području svjetske kirurgije.



Već 21. srpnja tehnički je ministar zdravlja Dario Nakić bio u Puli, gdje je obišao gradilište nove opće bolnice. Osim što je, sa zaštitnom kacigom na glavi, pokazao interes za velike infrastrukturne projekte u zdravstvu, Nakić je Puljanima dao do znanja da njegovo ministarstvo pokušava iznaći modele za prolongiranje kreditnih obveza te novoj bolnici obećao i novu opremu i nove, prestižne medicinske djelatnosti, poput interventne kardiologije i neurokirurgije.



Tri dana kasnije, 11. srpnja, posjetio je Dubrovnik, i tamošnjoj bolnici donio dobre vijesti, doduše već objavljene, o nabavci novog CT-uređaja. Ministar zdravlja početkom lipnja potpisao je, naime, ugovor o nabavci novih 13 CT i MSCT uređaja za hrvatske bolnice, a ta mu je »tranša« dobro došla kao povod da se još jednom pohvali nabavom nove opreme. OB Dubrovnik dobila je tako novi CT-uređaj, kao i obećanje ministra da će za objedinjeni hitni prijem osigurati 20-ak milijuna kuna iz EU fondova te nastaviti s opremanjem dnevne bolnice.


Sličan je bio i sadržaj posjeta vukovarskoj bolnici 14. srpnja. Nakić je tada obišao i vinkovačku bolnicu te razgovarao s predstavnicima ostalih zdravstvenih ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije. Vukovarska je bolnica dobila prijeko potreban novi CT uređaj vrijedan četiri milijuna kuna, a ministar Nakić posjet je »začinio« viješću da će uređaj instalirati na jesen.


Kolektivni godišnji?


Nakić je obišao i svoju matičnu, zadarsku bolnicu, gdje je aktualnoj upravi svečano uručio donaciju za kupnju histeroskopa za ginekološki odjel. Riječ je o medicinskom aparatu koji zadarskoj bolnici nije priskrbila država, već je kupljen donacijom prikupljenom na humanitarnom koncertu u Lisinskom, a njegova će uporaba unaprijediti dijagnostiku i ubrzati liječenje.


Nakić se 27. srpnja otputio i do Karlovca, gdje je instaliran prvi od ukupno 16 CT uređaja nabavljenih sredstvima Europske unije za 12 bolnica, čija je ukupna vrijednost 83 milijuna kuna. Karlovačka je bolnica bez CT-a bila punih deset mjeseci. Podjela umjetnih pužnica zadnja je u nizu njegovih obilazaka bolnica, ali ne nužno i posljednja. Vladi je počeo teći kolektivni godišnji odmor koji će potrajati do polovine kolovoza, do početka predizborne kampanje, no to ne znači da se ministar idućih dana, ne bi li HDZ-u donio poneki dodatni birački glas, neće pojaviti na još nekoj dodjeli novog CT-a.