Loše ocjene uskrsnoj propovijedi

Pravobraniteljice protiv nadbiskupa: Barišić porukama straši djecu

Boris Pavelić

Dio roditelja optužio da zenemaruju svoju djecu – nadbiskup Marin Barišić / Foto   Z. BARIŠIN/CROPIX

Dio roditelja optužio da zenemaruju svoju djecu – nadbiskup Marin Barišić / Foto Z. BARIŠIN/CROPIX

Upotrebu vrlo teških riječi smatram  pretjeranim i neumjesnim, kaže pravobraniteljica za djecu.  Nadbiskup dio roditelja optužio da su loši



ZAGREB  Uskrsnom porukom da »uskratiti djetetu krštenje« znači prepustiti ga »hladnoj logici grobnoga kamena«, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić »pretjerano je i neumjesno« optužio dio roditelja da su »loši roditelji, koji zanemaruju svoju djecu«.


Nedostaje dijalog


Tako bi mogao glasiti sažetak ocjena kojima su pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za djecu za naš list komentirale dio uskrsne propovijedi nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića.


– Rečenica je zbog prijenosa na javnoj televiziji došla i do onih koji nisu krstili svoju djecu, uključujući i one koji su ih izgubili, a poslana im je poruka da su loši roditelji, koji zanemaruju svoju djecu. No, pravno gledano, ne možemo tvrditi da je učinjena diskriminacija na način na koji to propisuje Zakon o suzbijanju diskriminacije, komentira zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.




Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u odgovoru našem listu podsjetila je kako su nadbiskupove riječi »ponajprije upućene vjernicima«, ali i kazala: »Međutim, usporedbu krštenja djeteta sa zadovoljavanjem njegovih temeljnih potreba, kao i nadbiskupovu upotrebu vrlo teških riječi, smatram u najmanju ruku pretjeranim i neumjesnim.


Takve poruke mogu doista prestrašiti dijete te otežati i djeci vjernika suživot s ostalom djecom i ljudima koje susreću u svojem okruženju«. Ona podsjeća kako je »u suvremenom društvu od neprocjenjive važnosti tražiti ono što je ljudima različitih vjeroispovijedi zajedničko, nalaziti vrijednosti koje ih spajaju te omogućuju zajedništvo i suradnju. A ovakve poruke zacijelo ne idu u tom smjeru«.



 U istoj propovijedi, koja je uvelike odudarala od poruka pomirenja i uzajamnog razumijevanja što ih je o Uskrsu uputio riječki nadbiskup Ivan Devčić, nadbiskup splitsko-makarski ustvrdio je i da je »samo obitelj, utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni kamen budućnosti ljudskog roda«. Za tu je tvrdnju Marko Jurčić iz LGBT udruge Zagreb Pride za naš list rekao kako »nije ništa novo«, te poručio kako obitelj utemeljuje ljubav, a ne spol njezinih članova. »Za nas je ljubav ta koja okuplja i osmišljava obitelj. Obitelj je ona u kojoj se voli, poštuje i prihvaća. Istospolne, raznospolne, homoseksualne i heteroseksualne, kršćanske, muslimanske i ateističke, bračne, izvanbračne i životna partnerstva… sve su te zajednice obitelji«, kazao nam je Jurčić.




Totalitarna svijest


Čini joj se »da u javnosti nedostaje ozbiljan dijalog o ovim pitanjima, utemeljen na vrijednostima demokratskog društva i zaštiti ljudskih prava, te da bi se i vjerske zajednice trebale snažnije uključiti u takvu raspravu propitujući stavove pojedinih svojih predstavnika«.


Barišićevu su tvrdnju komentirali i iz udruge ireligioznih Protagora, ocijenivši je »pritiskom na slobodu savjesti i slobodu vjerovanja«. »Optuživanje roditelja zbog toga što djeci ne nameću jedan religijski identitet, odnosno zato što im ostavljaju slobodu izbora o vlastitom (ne)pripadanju religijskoj zajednici kad budu dovoljno zrela da o tome odlučuju, izraz je totalitarne svijesti koja želi potčiniti sve«, kažu u Protagori. Dodaju kako je »tu najučinkovitija metoda nametanja određenog identiteta djetetu koje još nije u stanju kritički misliti i birati.