Kad te vlast smijeni...

Pravobraniteljica za djecu na odlasku: Djeco, učite strane jezike i bježite glavom bez obzira!

Hina

foto: Denis Lovrović

foto: Denis Lovrović

Kazala je i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo – kad te vlast smijeni znači da dobro radiš! O sadržaju samog Izvješća nije puno govorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci, pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece, loše.



ZAGREB – »Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti « (djeci), ustvrdila je u petak aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino izvješće o radu za prošlu godinu.


Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se, naime, javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan temeljem novog zakona, prozvala je saborsku većinu da je na Vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.


Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će ju naslijediti.


Kad te vlast smjeni znači da dobro radiš!




Kazala je i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo – kad te vlast smijeni znači da dobro radiš!


O sadržaju samog Izvješća nije puno govorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci, pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece, loše.


Sadržaj izvješća godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama, u pravilu, ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić navodeći i kako u civiliziranim državama, »što Hrvatska nije«, nema glasovanja o izvješću. Kod nas, pak, ono služi da se smjeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, ustvrdila je Milas Klarić.


S njezinim su se ocjenama suglasile zastupnice oporbenih SDP-a i Glasa.


Pravobraniteljicu se miče, jer nekome ne odgovara, kaže Ana Komparić Devčić (SDP), vladajući je nisu imali hrabrosti smjeniti, pa su kreirali novi zakon, dodaje Nada Turina Đurić (GLAS), ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle, presedan je da se pravobraniteljicu smjenjuje usred mandata, novi je zakon donijet da se Milas Klarić »politički sahrani«, dodaje Sabina Glasovac (SDP).


Mrak Taritaš: Tko je slijedeći?


Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da se radi »ozbiljan« korak natrag, da se djecu koristi kao politički instrument. Instituciju pravobranitelja za djecu smo apsolutno uništili, poručujemo da nam djeca nisu važna, a pitam se i koji je slijedeći pravobranitelj na redu, rekla je Mrak Taritaš.


Oporbene su zastupnice žestoko kritizirale Vladu i zbog prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je povučen iz javne rasprave, a Glasovac je imala i poruku za premijera.


To što je taj skandalozan prijedlog povučen ne znači da je premijer riješio problem, riješit će ga tek ako ljudima koji su ga kreirali više »ne dozvoli ni blizu kod kreiranja novog prijedloga«, preporučila je zastupnica.


Odbor, na kojemu nije bilo pozicijskih članova, je sa pet (oporbenih) glasova ‘za’ podržao Izvješće za 2016., suzdržani su bili HDZ-ova Željka Jozić, koja je depinirala glas, i neovisni Marin Škibola.


Odbor će idući tjedan saslušati pet kandidata za novog pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru. Moramo dati najmanje dva imena, a koliko ćemo ih dati odlučit ćemo nakon što ih saslušamo, rekla je Turina Đurić.


SDP, najavila je Glasovac, neće sudjelovati u »tom igrokazu«, jer ne želi snositi odgovornost ta pretvaranje neovisne institucije u političku.


Komparić Devčić: Hrvoje Jurić je novi pravobranitelj


U javnosti se već priča da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa tim više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu, zaključila je Komparić Devčić.


Petero je kandidata za novog pravobranitelja pravnici Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević, Helenca Pirnat Dragičević i liječnica Vanja Slijepčević Saftić.


Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a novi se bira slijedom novog Zakon o pravobranitelju za djecu koji je donijet ljetos nakon što je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Novi je zakon proces izbora pravobranitelja iz Vlade ‘preselio’ u Sabor, a od njegova prijedloga oporba proziva vlast da ga je donijela samo da bi smjenila Milas Klarić, koja je na dužnost izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije nešto više od tri godine.