Pala Vlada, ali

Pravobraniteljica za djecu dobitnica krize vlasti: Izvješće joj palo, ali Sabor o tome neće raspravljati

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Milas Klarić rekla nam je kako zna da bi  trebala biti smijenjena, ali da savjesno radi  svoj posao. »Tako će biti sve dok eventualno budem razriješena«



ZAGREB Kriza vlasti, koja je dovela do Vlade koja je u statusu tehničke i samoraspuštenog Sabora, za neke je ljude imala i pozitivne posljedice. To je, primjerice, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja bi, da vlast funkcionira, danas već bila bivša, ali ona i dalje obnaša svoju dužnost.


Naime, njezino godišnje izvješće o radu Sabor većinom zastupničkih glasova nije prihvatio 10. lipnja. Domoljubna koalicija je bila protiv, najviše zamjerajući pravobraniteljici što se nije željela uključiti u izradu novog Obiteljskog zakona, a zastupnici Mosta bili su tada suzdržani. S obzirom da je 56 glasova oporbe za izvješće Ivane Milas Klarić bilo nedovoljno, stvorene su zakonske pretpostavke da je se razriješi. Zakon o pravobraniteljici za djecu je jasan, neprihvaćanje godišnjeg izvješća o radu jedan je od pet razloga za smjenu Ivane Klarić Milas, premda ju je Sabor imenovao 2014., a mandat joj traje osam godina. Na potezu je bila Vlada Tihomira Oreškovića. Sukladno spomenutom Zakonu, ona je trebala parlamentu predložiti razrješenje Ivane Milas Klarić i ujedno ponuditi novog kandidata za tu dužnost. No, u ovih dvadesetak dana, tijekom kojih je i izglasano nepovjerenje Oreškovću, što je automatski izazvalo pad Vlade, to se nije dogodilo. Međutim, sve kad bi i Vlada predložila nasljednika aktualne pravobraniteljice za djecu, predsjednik Sabora Željko Reiner upozorio je da će nastavak parlamentarne sjednice sazvati isključivo ako će u pitanju biti nešto hitno i važno za nacionalne interese. Pravobraniteljica za djecu to ipak vjerojatno nije.


– Znam da bih prema sadašnjem Zakonu već trebala biti smijenjena, ali ja savjesno radim svoj posao. Tako će biti sve dok eventualno budem razriješena, rekla nam je  Ivana Milas Klarić.




Ali, ona smatra da uopće nije smjela doći u situaciju u kojoj se nalazi.


– Kriv je Zakon koji dopušta da pravobranitelj za djecu svake godine bude smijenjen, s obrazloženjem da u Saboru nije prihvaćeno njegovo mišljenje. To narušava neovisnost institucije pravobranitelja kojeg se bira na osam godina. Mene je 2014. imenovala jedna parlamentarne većina, a ova druga bi me razriješila. To nema veze s izvješćem koje sam podnijela, jer ne može u njemu, recimo, biti točno koliko je djece bilo zlostavljano. Ovdje je riječ isključivo o političkom prepucavanju. I zato bi trebalo promijeniti Zakon, na način da neprihvaćanje godišnjeg izvješća o radu nije razlog za smjenu, kao što to nije niti u slučaju pučkog pravobranitelja, objašnjava Ivana Milas Klarić.