Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Lora Vidović

Pravobraniteljica odgovara na optužbe: 'Ovo više nije pitanje izbjeglica, nego sigurnosti svih nas'

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2019. u 18:06 2019-07-20T18:06:11+02:00

 Kao pučka pravobraniteljica odgovaram Saboru i, nakon što nisam dobila informaciju o postupanju državnog odvjetništva, pisala sam Saboru. Nakon što ni to nije urodilo niti povratnom informacijom, jedino što se institucionalno može napraviti, jest obavijestiti javnost.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović trpi ozbiljne napade državnog odvjetništva i predsjednice Republike. Zašto? Jer je, nakon ignorancije istog tog odvjetništva, objavila pritužbu policajaca jedne postaje hrvatske granične policije u kojoj se tvrdi da im zapovjednici naređuju nasilje prema izbjeglicama. Naime, u priopćenju od 18. srpnja, DORH tvrdi kako, sukladno Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), nije dužan ured pučkog pravobranitelja obavještavati o tome što poduzima na temelju prijava koje mu pošaljete.

S druge strane, nakon što je Vidović javno objavila pritužbu graničnih policajaca, DORH je objavio da je pokrenuo »izvide«, pa se dade, dakle, zaključiti to da odvjetništvo ne bi ništa objavilo da ured pravobraniteljice nije pustio u javnost pritužbu policajaca o nasilju nad migrantima. Pučka pravobraniteljica Vidović kaže nam da ne zna kad je DORH pokrenuo izvide. Dodaje da bi bilo zanimljivo vidjeti koliko je vremena prošlo od kada su zaprimili pritužbu policajaca, do prvih istražnih radnji u postupku.

- Iz moje perspektive, ali i iz perspektive pritužitelja, tri i pol mjeseca nije se događalo ništa i zato sam, temeljem zakona, o tome obavijestila javnost. Mi nismo ni očekivali da nas DORH informira o tome koje radnje poduzima, nego je problem u tome da nismo imali informacije je li postupak uopće pokrenut i je li bilo što učinjeno temeljem našeg dopisa. Osim toga, kad se već pozivaju na ZKP, vrijedi ih podsjetiti i da su bili dužni sve koji sudjeluju u izvidima na bilo koji način upozoriti na to da je odavanje tajne kazneno djelo, što nama kao podnositeljima prijave, ako nas tako gledaju, nisu učinili. Osim toga, naša objava isključivo se odnosila na prethodna saznanja koja je imao moj ured i ni na koji način se ni jedna informacija nije odnosila na izvide i istraživanja koja eventualno povodom toga provodi DORH - kaže Vidović.

Poljuljano povjerenje

DORH također optužuje da je pučka pravobraniteljica javnom objavom pritužbe policajaca ugrozila »tajnost, a onda i učinkovitost izvida«, zaključujući kako postupak Lore Vidović »dovodi u pitanje povjerenje pritužitelja u nadležne institucije«. »Iz mog podneska«, kaže Vidović, »nikako se nije mogao zaključiti identitet prijavitelja. Međutim, iz medija smo saznali i da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost istu anonimnu pritužbu dostavio izravno MUP-u još sredinom lipnja.

- Dakle, ako je nekako ugrožena učinkovitost postupka, onda je time, jer MUP, pa i konkretna Postaja granične policije i osobe koje se u njoj spominju u kontekstu davanja nezakonitih naredbi, a koje smo mi prije objave dodatno anonimizirali, očito imaju o tome informacije već mjesec dana. Podsjećam, istraga je učinkovita samo ako je provodi tijelo DORH, neovisno od onoga na koje se odnosi, to jest MUP. Što se mene tiče, informiranjem javnosti o anonimnoj prijavi nisam ignorirala zakone, već upravo suprotno, postupala sam u skladu sa svojim mandatima. Ponovit ću: Pučki pravobranitelj je Ustavom predviđen kao institucija koja promiče i štiti ljudska prava i u tome je samostalan i neovisan.

Policija mora obrazložiti zbog čega upotrebljava silu

Pažnju privlači još jedna izjava predsjednice: »Pravobraniteljica mora štititi ljudska prava sviju, ali je njena prva dužnost štititi ljudska prava hrvatskih državljana, a to podrazumijeva i pravo na sigurnost.« Vidović podsjeća na to da je Zakon o pučkom pravobranitelju tu vrlo jasan, ali i sama priroda ljudskih prava koja se jamče svima - svatko tko se zatekne u Hrvatskoj ima ljudska prava, zajamčena hrvatskim zakonima, koje je policija dužna poštovati. No, u ovom konkretnom slučaju, kaže Vidović, radim upravo ono što predsjednica od mene traži - štitim ljudska prava policijskih službenika koji su se obratili pritužbom.

- Na jednom mjestu se u ovoj pritužbi kaže kako su »najgori« oni koji na granicu dolaze iz drugih policijskih uprava - pa ako ne postoje postupci kojima se takva ponašanja istražuju, otkrivaju i sankcioniraju, ako se za počinjeno nasilje može proći nekažnjeno, šalje se poruka da je takvo ponašanje prihvatljivo - nije li upravo to elementarno pitanje prava na sigurnost svih nas? Gdje su jamstva da se ti konkretni policajci isto tako nasilno ne ponašaju u gradovima iz kojih dolaze? U obitelji? Na nogometnom stadionu? Uporaba sile jest jedna od policijskih ovlasti, ali je točno propisano kako i kada se može koristiti, i mora biti obrazložena. Ako ovdje govorimo o tome, nedostaje obrazloženje, i postupak kojim bi se utvrdilo je li riječ o opravdanoj upotrebi sile ili nije. Suprotno tome, sve što dobivamo jest uporna i apriorna tvrdnja MUP-a da nijedna pritužba nije istinita - tvrdi Lora Vidović.

Zakon izričito propisuje što to konkretno znači, a uključuje zadaću praćenja stanja ljudskih prava i pravodobnog i redovitog informiranja javnosti o tome. Pogotovo onda kada se radi o sumnji na sustavna i dugotrajna kršenja prava. Što se tiče povjerenja pritužitelja - pa to je moj osnovni motiv u postupanju. Hoću da on zna, da nije poslao papir u prazno i da sam ja napravila sve što sam institucionalno mogla. Žao mi je ako to nije dovoljno, ali ja i dalje ne mislim odustajati. Kakvo je sada njegovo povjerenje u druga nadležna tijela, to ostavljam njima na razmišljanje. Osim toga, ovo nije više pitanje prava migranata, ovo je pitanje sigurnosti svih nas, pa i policijskih službenika koji časno obavljaju svoj posao, u državi koja treba jamčiti ostvarivanje zajamčenih prava svima, a kršenja adekvatno i učinkovito istraživati. Ako nema praktičnog jamstva učinkovite istrage, de facto nema ni brane protiv samovolje i neograničenosti vlasti, nema jamstva diobe vlasti, a tek to predstavlja iznimnu opasnost za osobne i političke slobode i prava svih građana RH - poručuje Lora Vidović koju ovih dana proziva i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Zakonito postupanje

Naime, u srijedu, 17. srpnja, Grabar-Kitarović kritizirala je Loru Vidović zbog toga što je objavila pritužbu policajaca. Predsjednica je kazala: »Osuđujem iskorak pučke pravobraniteljice, jer takve anonimne prijave mogu biti iskonstruirane, izmišljene. Čemu anonimnost kad se može osigurati zaštita identiteta policajca koji bi izvijestio o takvim devijacijama?«. Vidović odgovara da - znači li to da predsjednica osuđuje primjenu zakona?

- Kao pučka pravobraniteljica odgovaram Saboru i, nakon što nisam dobila informaciju o postupanju državnog odvjetništva, pisala sam Saboru. Nakon što ni to nije urodilo niti povratnom informacijom, jedino što se institucionalno može napraviti, jest obavijestiti javnost. Svjesna koliko su informacije iz anonimne pritužbe potresne i važne, kad sam je u ožujku dobila, najvažnije mi je bilo postupiti po zakonu. Nije poanta dizati skandale i sablažnjavati javnost, nego pritužbu institucionalno obraditi: od državnog odvjetništva zatražiti učinkovitu istragu, i to zato što je mora provoditi onaj tko je odvojen od MUP-a, na kojeg se pritužba odnosi. Istodobno, nužno je zaštititi i pritužitelje. On, ili oni, su anonimni zato jer se boje i ne vjeruju svojim nadređenima, to je vrlo jednostavno. Ponovit ću, nadajući se da će ti policajci pročitati ovu moju izjavu: poručujem im da mogu imati povjerenja u instituciju pučkog pravobranitelja i mene, i da ću se, koliko god to mogu, truditi zaštititi i njega i njegove druge kolege, koji će se, anonimno ili pod imenom, odvažiti progovoriti o nezakonitostima. Podsjećam da je 1. srpnja stupio na snagu Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti: ova država se obvezala štititi ljude koji prijavljuju nepravilnosti u kontekstu radnog odnosa, i moja institucija je nadležna za njihovu zaštitu - ističe pučka pravobraniteljica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.