Reakcija

Pravobraniteljica Ljubičić: ‘Javne osobe moraju paziti što izjavljuju’

Hina



Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je povodom povlačenja optužbi za obiteljsko nasilje Mare Tomašević protiv svojeg supruga, župana Alojza Tomaševića, pozvala sve javne osobe da vode računa o tome da izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji te im poručila da se jasno treba dati do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju.


»Nakon što je objavljena vijest da je supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, Mara Tomašević odlučila povući tužbu zbog nasilja u obitelji, koju je krajem prošle godine podnijela protiv svog supruga, u javnosti su osvanula reagiranja javnih osoba (ministra zdravstva, ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, psihijatra Vladimira Grudena i dr.) te brojnih građana i građanki na društvenim mrežama i ispod Internet portala, a koja uključuju razne interpretacije, čuđenja zbog takvog postupka pa čak i okrivljavanja žrtve. Stoga je izuzetno važno još jednom naglasiti da žrtve nasilja u obitelji ne snose krivnju za nasilje koje je nad njima izvršeno te da je za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik«, stoji u priopćenju pravobraniteljice Ljubičić.


Pri tome je, naglašava, sasvim svejedno jesu li nasilnik i žrtva u bračnoj, izvanbračnoj ili partnerskoj, sadašnjoj ili bivšoj vezi. »Nasilje nikada nije njihova privatna stvar i ne rješava se unutar veze jer se ne radi o »običnoj» razmirici, svađi ljubavnika ili nepodudaranju mišljenja koje se može riješiti komunikacijom ili dogovorom«, poručila je.




Podsjetila je da se već desetljećima ulažu napori na nacionalnoj i globalnoj razini kako bi se osvijestilo da nasilje u obitelji nije privatna stvar, nešto što se događa unutar četiri zida i u što se nitko izvana nema pravo miješati, »već društveni problem koji smo kao društvo obavezni rješavati i zbog čega se uporno radi na poboljšanjima zakonodavnog i provedbenog sustava«.


Stoga je još jednom pozvala »sve javne osobe, koje zbog svojih funkcija i/ili stalne izloženosti svojih izjava i postupaka javnosti imaju posebnu društvenu odgovornost, da vode računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji«.


»Prigodom obilježavanja međunarodnog ili nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dana žena ili održavanja kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama ističemo kako smo se opredijelili za nultu točku tolerancije prema nasilju. Stoga ne smijemo dozvoliti da takve izjave ostanu prigodničarske i rezervirane za protokolarna obraćanja javnosti, već da u svakoj prilici, a pogotovo u ovakvim konkretnim slučajevima jasno damo do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva bez uvida u njezino psiho-fizičko stanje i životnu situaciju, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju«, poručila je.


»Pojedinačna i društvena osuda nasilja može i mora imati uvijek istu poruku: za svako nasilje, pa tako i nasilje u obitelji krivnju i odgovornost uvijek snosi nasilnik«, poručila je Ljubičić u priopćenju.


Mara Tomašević u četvrtak je prijepodne, bez poziva, podnijela Sudu pismenu izjavu da povlači sve optužbe protiv supruga te nije navela razloge takvog postupka.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da ne zna ništa vezano za to, ali da je u najmanju ruku čudno, dok je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su »trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa«.