Odluka suda

Povučena tjeralica za Glavašem, pritvor prestao po sili zakona

Ana Raić Knežević

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Novu tjeralicu za Glavašem zagrebački je sud raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je zbog ratnog zločina služio kaznu u Bosni i Hercegovini



Tjeralica za Branimirom Glavašem je povučena, odlučilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.


Kako je priopćeno, branitelj nepravomoćno osuđenog Branimira Glavaša, odvjetnik Dražen Matijević iz Osijeka, podnio je Vrhovnom sudu RH prijedlog za ukidanje istražnog zatvora određenog nakon donošenja prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu. Prijedlog je Vrhovni sud proslijedio našem sudu na odlučivanje, kojim povodom je izvanraspravno vijeće danas zasjedalo i odbilo prijedlog za ukidanje istražnog zatvora te istovremeno povuklo nalog za izdavanje tjeralice koja je raspisana prije deset dana nakon donošenja odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda Vrhovnog suda u tom predmetu.


Izvanraspravno vijeće smatra da je rješenje o pritvoru (tada se zvao pritvor jer je postupak vođen po ZKP/97) prestalo važiti po sili zakona u trenutku kad je Branimir Glavaš započeo s izdržavanjem kazne zatvora u BiH. Obzirom na tu činjenicu, kao i činjenicu da se Glavaš faktično sada ne nalazi u istražnom zatvoru, prijedlog obrane je odbijen, a shodno tome je povučena i tjeralica koja, po ocjeni vijeća, ne može opstojati jer nema egzistentnog rješenja o istražnom zatvoru (pritvoru).




Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena, priopćeno je sa Županijskog suda u Zagrebu.