Heroji kod kuće

Povratak bez pompe: Kvarnerski vatrogasci uhvatili sna tek nakon 40 sati borbe s požarom

Orjana Antešić

Kvarnerski vatrogasci krenuli su nazad prema Rijeci tek kad su vatrene fronte pogašene  / snimio M. GRACIN

Kvarnerski vatrogasci krenuli su nazad prema Rijeci tek kad su vatrene fronte pogašene / snimio M. GRACIN

Kvarnerski vatrogasci uhvatili sna tek nakon 40 sati borbe s požaromNjušilo se olakšanje u zraku jer su se svi iz višednevne borbe s podivljalom stihijom vratili živi i zdravi, doduše umorni. »Požar ispred nas, a iza nas Torcida, pa ti vidi, nema povlačenja« – padale su i prve šale, uz opći smijeh



Bez pompe i posebnih dočeka, riječki, opatijski i krčki vatrogasci, njih 17, jučer su se vratili iz Dalmacije, gdje su od ponedjeljka navečer, kada je situacija postala katastrofična, a požari dospjeli u predgrađa Splita, branili živote i kuće od vatrene stihije.


Ovi junaci s Kvarnera u krug Javne vatrogasne postrojbe Rijeka u Krešimirovoj stigli su oko 15 sati gdje su ih s nestrpljenjem čekale kolege i glavni šef, zapovjednik Hinko Mance. Veselja i pošalica nije nedostajalo, kako to već obično biva kod vatrogasaca kada mine opasnost.



JVP Rijeka:




Sanjin Blažević


Zoran Rački


Zoran Zubčić


Dino Ćorić


Matija Raspor


Tihomir Ahel


Gregor Tomičić


Gordan Jovanić


Mateo Grabež


Amir Kahrimanović


Bojan Lučić


Željko Ružić


JVP Opatija:


Nenad Gašparinić


Franko Bratonja


Sandro Razum


JVP Krk:


Branko Jurina


Davor Toić



Na prvoj liniji


– A gdje je crveni tepih?… Požar ispred nas, a iza nas Torcida, pa ti vidi, nema povlačenja – padale su i prve šale, uz opći smijeh. Njušilo se olakšanje u zraku jer su se svi iz višednevne borbe s podivljalom stihijom vratili živi i zdravi, doduše umorni i vidjelo im se na licima da jedva čekaju da dođu svojim kućama i obiteljima. A danas, od sedam izjutra svih dvanaest vatrogasaca iz riječkog JVP-a ponovno će biti na svojim radnim mjestima u Krešimirovoj, spremni za novu intervenciju ako ustreba, baš kao i njihovi kolege iz Opatije i Krka.


Na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika, ovih sedamnaest vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije, s dvije autocisterne, dva šumska Unimog vozila te jednim kombijem krenuli su u ponedjeljak oko 14 sati da bi oko 19.30 sati navečer, čim su stigli, već bili na prvim linijama obrane Splita gdje je požarna buktinja već bila na rubovima grada.


– To je kao da vam u Rijeci gori i plamti na Marinićima i Drenovi, prepričava nam zamjenik zapovjednika JVP-a Rijeke Sanjin Blažević koji je predvodio ovu grupu vatrogasaca. Nakon obranjene benzinske postaje, jedna ekipa krenula je gasiti vatru oko Karepovca, a tijekom noći kvarnerski vatrogasci, zajedno s kolegama, borili su se da vatra ne proguta kuće u Strožancu. Borba je trajala cijelu noć i tijekom jutarnjih sati, kada je konačno bura malo oslabjela, a u pomoć stigao kanader, vatra oko tog priobalnog naselja konačno je prestala prijetiti katastrofom. No, tek tog dana navečer kvarnerski su vatrogasci konačno mogli, nakon 40 sati neprekidne borbe s vatrenom stihijom, uhvatiti nekoliko sati sna. Sve kuće u Strožancu spašene su.


– Puno je ovih dana kritika u javnosti, no mislim da je na terenu posao ipak dobro organiziran i odrađen. Naši kolege iz Dalmacije, zajedno s lokalnim DVD-ovima dobro su se »hvatali« i podnijeli taj prvi udar požara. Zadatke koje smo dobili bili su vrlo konkretni i sve je bilo podređeno taktici spašavanja, znači prioritetno se brane životi, kuće i drugi objekti, a tek nakon toga išlo se u samo gašenje – kazao je jučer Blažević. Srijedu su riječki, opatijski i krčki vatrogasci proveli na potezu Strožanca i Podstrane, a do navečer situacija na terenu stavljena je pod potpunu kontrolu, vatrene fronte pogašene, tako da su jučer ujutro krenuli nazad prema Rijeci.



– Kapa dolje. Napravili su vrhunski posao. Čim su stigli na požarište u Dalmaciji uhvatili su se posla. Izuzetno je naporno po ovoj vrućini gasiti u vatrogasnim kombinezonima pod punom spremom, a što često dovodi do dehidracije. Zato su obuka i školovanje vrlo bitni – rekao je Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije dok je jučer iščekivao povratak vatrogasaca iz Dalmacije.



Nadljudski napor


To je drugi put ove sezone da riječki vatrogasci priskaču u pomoć svojim dalmatinskim kolegama. Prije točno mjesec dana riječka je ekipa pomagala u gašenju velikog požara koji je buknuo na makarskoj rivijeri, kod Podgore.


Na prvoj liniji obrane od vatrene buktinje koja je, nošena jakim vjetrom, prijetila da će progutati sve pred sobom, pa i jedan grad kao što je Split, proteklih su se dana nadljudskim naporima na širem splitskom području borili Zoran Rački, Zoran Zubčić, Dino Ćorić, Matija Raspor, Tihomir Ahel, Gregor Tomičić, Gordan Jovanić, Mateo Grabež, Amir Kahrimanović, Bojan Lučić i Željko Ružić, svi pripadnici JVP-a Grada Rijeke, predvođeni Sanjinom Blaževićem. Iz opatijske gradske vatrogasne postrojbe pridružili su im se Nenad Gašparinić, Franko Bratonja i Sandro Razum te dvojac iz JVP-a Krk, Branko Jurina i Davor Toić.