Sukob interesa

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića i ostalih zbog puta u Helsinki, ipak im dalo packu

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

"Predmet je star godinu dana, godinu dana se dopisujemo i godinu dana nemamo dokumenata. Ako ih nemamo sada, nećemo ih vjerojatno ni imati”, kazala je Novaković



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog putovanja Vladinim zrakoplovom u Helsinki prošle godine jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti.


Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da protiv premijera Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i glasnogovornika Vlade Marka Milića neće pokrenuti postupak povodom putovanja zrakoplovom u vlasništvu Hrvatske 7. i 8. studenoga 2018. u Helsinki jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti i podaci iz nadležnih državnih tijela, stoga nisu mogli utvrditi relevantne činjenice niti osnovanost saznanja stečenih iz medija.


“Predmet je star godinu dana, godinu dana se dopisujemo i godinu dana nemamo dokumenata. Ako ih nemamo sada, nećemo ih vjerojatno ni imati”, kazala je Novaković.




Povjerenstvo je većinom glasova odlučilo i da su Plenković, Božinović, Tolušić, Murganić i Kuščević povrijedili načela djelovanja propisana Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, tj. postupali su nesavjesno, neodgovorno i netransparentno vezano uz nedostavu dokumentacije u predmetu “Helsinki”.


Povjerenstvo je protiv njih pokrenulo postupak jer je iz informacija objavljenih u medijima steklo saznanja da su oni u studenom 2018. putovali zrakoplovom u državnom vlasništvu u Helsinki gdje su kao članovi stranke sudjelovali na kongresu Europske pučke stranke. U medijima se problematiziralo tko im je platio troškove smještaja i dnevnice te je li se u tom slučaju radilo o putovanju službenog ili stranačkog karaktera.