Zbrinjavanje kemikalija

Povjerenstvo: Tvari u pogonima Dine ne predstavljaju rizik, ali moraju se zbrinuti

Hina

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin

Trenutno se provode aktivnosti oko zbrinjavanja uskladištenog freona i vinil klorid monomera (VCM), dok laboratorijske kemikalije planira preuzeti Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode



RIJEKA Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode utvrdilo je da u pogonima »Dine Petrokemije« u Omišlju ima 20 vrsta tvari koje, uskladištene i pod nadzorom, ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, materijalnih dobara i okoliš, pa je predložilo što žurnije zbrinjavanje koje je u tijeku.


Trenutno se provode aktivnosti oko zbrinjavanja uskladištenog freona i vinil klorid monomera (VCM), dok laboratorijske kemikalije planira preuzeti Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na upit Hine o takvom nalazu povjerenstva.


U Dini je 2015. otvoren stečaj, nekoliko godina nakon prestanka proizvodnje, a u pogonima je ostala veća količina kemikalija pa je sredinom travnja u »Petrokemiju« u Kutini prevezen sav skladišteni klor odnosno četiri tone te kemikalije. No, u pogonima je ostalo još opasnih tvari i otpada, pa je osnovano stručno povjerenstvo.




Imovina »Dine Petrokemije« je procijenjena na 463,8 milijuna kuna, gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama, a najveći razlučni vjerovnici su Hypo Klagenfurt, Hypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP.


Stečajna upraviteljica Marija Ružić podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci potkraj veljače drugu po redu prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka te predložila da se on obustavi.


Očekivalo se da će se vjerovnici na skupštini, koja je bila zakazana za potkraj travnja, izjasniti žele li neki od njih predujmiti pet milijuna kuna kako bi se stečaj nastavio, ali je skupština, na prijedlog vjerovnika, odgođena za 1. lipnja.


Odgodu su među ostalima predložili i predstavnici države ne bi li se dotad pronašle mogućnosti podmirenja obveza. Stečajna upraviteljica zatražila je od vjerovnika i suglasnost da se dio postrojenja u Dini »izreže«, odnosno proda kao sekundarna sirovina kako bi se, od dobivena novca, osiguralo daljnje čuvanje kemikalija.


»Dina Petrokemija« suvlasnik je tvrtke Ćuf, koja je vlasnik zemljišta na kojemu se predviđa izgradnja LNG terminala. Hipoteku na to zemljište imala je Hypo banka, a preuzela ju je državna austrijska tvrtka Heta AR, zadužena za loše plasmane.


Kako se doznaje od Dinine stečajne upraviteljice Marije Ružić, direktor Ćufa predao je na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje stečaja u Ćufu. Fina je, pak, dala prijedlog za pokretanje stečaja u tvrtki Piros, koja je u 100-postotnom vlasništvu Dina Petrokemije, a vlasnik je dijela zemljišta u Dininu kompleksu u Omišlju. Najveći dio tog kompleksa u vlasništvu je same »Dine Petrokemije«.