Provjera u 11 država

Povjerenica EU-a preispituje i potpore proizvođačima struje u Hrvatskoj

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Moja je uloga, međutim, zajamčiti da se javnim mjerama za potporu ulaganja u opskrbu električnom energijom ne daje neopravdana prednost određenim proizvođačima ili tehnologijama, niti stvaraju prepreke prekograničnoj trgovini, kazala je Vestager



ZAGREB  Povjerenica Europske komisije Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, odlučila je u 11 država EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, provesti istragu o tome da li državnim subvencijama i raznim drugim potporama neopravdano pomažu svojim proizvođačima električne energije, posebno onima koji u portfelju imaju neisplative termoelektrane, umjesto da se energija koju oni proizvode kupi na otvorenom europskom tržištu.


  »Vlade imaju opravdan interes glede osiguranja opskrbe dostatnom količinom električne energije – kućanstva i industrija ne bi se trebali suočavati s nestancima struje. Moja je uloga, međutim, zajamčiti da se javnim mjerama za potporu ulaganja u opskrbu električnom energijom ne daje neopravdana prednost određenim proizvođačima ili tehnologijama, niti stvaraju prepreke prekograničnoj trgovini«, kazala je Vestager koja je ovog proljeća već pokrenula dvije velike istrage o kojima bruji cijeli svijet – protiv Googlea i Gazproma. Njena bi posljednja istraga trebala prikupiti informacije o tome osigurava li se mjerama potpore proizvođačima dostatna opskrba električnom energije, a da se pritom ne narušava tržišno natjecanje ili trgovina na jedinstvenom tržištu EU-a.


  U Ministarstvu gospodarstva napominju kako nikakav upit od povjerenice još nisu dobili, niti je Hrvatska implementirala mjere i mehanizme, koje povjerenica želi preispitati.




Činjenica je, međutim, da i mi na životu održavamo nekoliko termoelektrana i toplana koje stvaraju gubitke i, poput TE Urinj, više ne rade nego što su u pogonu. I sam je HEP nedavno otpisao vrijednost tih elektrana.