Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
17. studenoga 2019.
Opasni virus i u Hrvatskoj

Potvrđen virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj: U groznici su četiri osobe. Prenose ga komarci

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2018. u 14:38 2018-08-13T14:38:00+02:00

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis. Dvoje je oboljelih s područja Osijeka, a jedan iz Karlovca, dok se u četvrtom slučaju radi o državljaninu Srbije koji je boravio u Hrvatskoj

- Kod četvero pacijenata u Hrvatskoj laboratorijski je potvrđena groznica Zapadnog Nila, izazvana istoimenim virusom. Riječ je o virusu koji prenose komarci, a može izazvati teške oblike upale mozga i moždane ovojnice pa čak i smrt.

Dvoje je oboljelih s područja Osijeka, a jedan iz Karlovca, dok se u četvrtom slučaju radi o državljaninu Srbije koji je boravio u Hrvatskoj. Svi su oboljeli hospitalizirani, a jedan od njih pušten je na kućno liječenje, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma.

Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi - povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje.

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis. 

Najveći rizik za takve komplikacije imaju stariji od 50 godina i kronični bolesnici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.