Sve šira fronta protivnika

‘Potpuno se oglušio na Komadinu’: Bernardić bi idućih dana mogao biti stvarno smijenjen. Ovo je plan

Tihana Tomičić

Idućih dana mogla bi se dogoditi situacija da pola članova Predsjedništva SDP-a zatraži sazivanje nove sjednice temeljem svojih potpisa, te bi tada šef stranke Bernardić napokon mogao biti smijenjen



RIJEKA Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina napokon je »izašao iz ormara«: na sjednici Predsjedništva pridružio se onima koji misle da bi šef stranke Davor Bernardić trebao otići. Naime, veći dio Predsjedništva SDP-a sad želi da dođe do tajnog glasanja o povjerenju Bernardiću – ali ne silom, nego na njegov vlastiti zahtjev.


Naime, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je na sjednici Predsjedništva Bernardiću da bi on na njegovu mjestu zatražio da Predsjedništvo glasa o njegovu povjerenju zbog pada rejtinga i svih ostalih razloga, i to tajnim glasanjem, no Bernardić je u potpunosti izignorirao taj zahtjev. Komadina je rekao da bi trebalo »dati padelu za glasanje«, što bi značilo da očekuje da se vrh stranke tajno izjasni o šefu stranke, a time bi, naravno, Bernardić puno lakše pao nego kad se članovi toga tijela moraju izjašnjavati javnim dizanjem ruku.


Ignoriranje Predsjedništva 


No, ignoriranjem takvog zahtjeva, smatraju Bernardićevi oponenti, a to su isti oni koji su mu i pomogli da dođe na čelo stranke, šef stranke zapravo poslao je jasnu poruku o tome što misli o svojim kolegama u Predsjedništvu, odnosno da uopće ne drži do najvišeg tijela stranke.




– Točno je, Komadina je to rekao, ali Bero se potpuno oglušio – rekao nam je nakon sjednice jedan član Predsjedništva.


Zato bi se, kako stvari stoje, idućih dana mogla dogoditi situacija da će pola članova Predsjedništva zatražiti sazivanje nove sjednice temeljem svojih potpisa, što po statutu mogu, te bi na toj sjednici šef stranke napokon mogao biti smijenjen. Arsen Bauk je objasnio kako je to statutarna mogućnost, a Bernardiću je poručeno da je on osobno nesazivanjem Predsjedništva zadnjih tjedana SDP-u nanio više štete nego svi ostali koji su kritizirali u javnosti njega.


Nakon ove sjednice Predsjedništva, Bernardić je dakle opet preživio, ali je protiv sebe dobio snažne protivnike – i Zlatka Komadinu, i Rajka Ostojića, i Ivu Jelušića, a čak se i politički tajnik Davorko Vidović složio sa stavom da »neretvanci«, koji su prije nekoliko mjeseci na Glavnom odboru tražili da se raspravlja o Bernardićevu radu, nisu narušili rejting stranke. Nego – očito – da to čini sam Bernardić. Naime, skupina »kamanjaca« je suspendirana i šuti u javnosti, »neretvanci« su imali konstruktivnu inicijativu, a rejting i dalje pada – kako to, pitali su se članovi Predsjedništva.


Kazne za olajavanje 


Svi su se oni u dugotrajnoj raspravi pozivali na nezadovoljstvo na terenu, gdje su lokalni načelnici toliko već opterećeni negativnim pritiskom članstva i javnosti da prijete da će se ubuduće kandidirati kao nezavisni kandidati, a ne više kao kandidati s markicom SDP-a ako Bernardić ostane na čelu stranke. To je Ostojić naveo na primjeru »neretvanaca«, a Komadina na primjeru načelnika iz PGŽ-a te Jelušić u Zagrebu. I Romana Jerković i Domagoj Hajdkuković kazali su kako svi zajedno trebaju na izbore, da više nema drugih opcija, ali na sjednici se, unatoč unakrsnom napadu na Bernardića – nije glasalo o opozivu. Očekuje se naime da Bernardić sam odstupi, jer to sada od njega traže oni koji su ga i »izmislili«.


– Nije bilo formuliranog zaključka o kojem bi se glasalo, ni unisonosti da se glasa, a i tri člana nisu na kraju sjednice bila prisutna – rekao nam je jedino nakon sjednice Zlatko Komadina.


No, jasno je da između redaka poručuje da je taj zaključak na stol trebao staviti upravo sam Bernardić. Čini se da se ovime stvorio teren za novi napad na predsjednika na idućem Glavnom odboru, a oni koji su mu pomogli da dođe na čelo stranke, ne žele biti njegovi rušitelji nego ga pokušavaju »natjerati« da sam odstupi.


S druge strane, Bernardić je izjavio da će »olajavanja i nerad biti kažnjeni«, stoga je moguće da u svom najužem krugu već smišlja sankcije za svoje oponente.