Od rujna bolja usluga

Potpisan ugovor o nabavi CT uređaja za KBC-e Split, Osijek i Sestre milosrdnice

Hina

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

"Znamo kakvi su problemi u tim ustanovama, kolike su liste čekanja i koliko je važna kvalitetna oprema na kojoj možemo raditi u korist naših bolesnika. Isto je tako važno da se liječnici i inženjeri radiologije koji rade na tim uređajima mogu profesionalno realizirati", rekao je Nakić.



ZAGREB Ministarstvo zdravlja nabavit će tri nova CT uređaja koji će biti instalirani u KBC Sestre milosrdnice, KBC Split i KBC Osijek, čime će se značajno unaprijediti kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge te smanjiti liste čekanja, najavio je u srijedu ministar zdravlja Dario Nakić prigodom potpisivanja ugovora o nabavci CT uređaja sa zajednicom ponuditelja Philips Medical Systems.


Novi 128-slojni CT uređaji vrijedni su 15,8 milijuna kuna, novac je osiguran iz zajma Europske banke za obnovu i razvoj, a u funkciji bi trebali biti od rujna.


Uskoro ugovor za nabavu 13 CT-a


“Znamo kakvi su problemi u tim ustanovama, kolike su liste čekanja i koliko je važna kvalitetna oprema na kojoj možemo raditi u korist naših bolesnika. Isto je tako važno da se liječnici i inženjeri radiologije koji rade na tim uređajima mogu profesionalno realizirati”, rekao je Nakić.




Ujedno je za idući tjedan najavio potpisivanje još jednog ugovora – ovoga puta za nabavu 13 CT uređaja za bolnice širom Hrvatske, za koje je novac osiguran iz Europskih fondova. Ukupna vrijednost nabave 16 CT uređaja iznosit će 83 milijuna kuna.


Nakić se kritički osvrnuo na prethodnu zdravstvenu administraciju tvrdeći da su obećavali velike investicije bez financijskog pokrića.


“Mi smo se do sada suočavali s velikim obećanjima, ali bez pokrića. Kad sam došao trebao sam potpisati ugovore o nabavci opreme u iznosu od 477 milijuna kuna za koja nisu bila osigurana sredstava”, kazao je i ustvrdio kako je to bilo ponašanje “po principu nitko vam ne može toliko dati koliko vam ja mogu obećati”.


V. d. ravnatelja KBC-a Split Ivo Jurić rekao je da će novi CT uređaj zamijeniti stari jednoslojni CT-u na lokalitetu Križine, koji je izvan funkcije. Ističe kako su u toj bolnici nekad imali četiri CT-a, a sada su u funkciji dva, dok istodobno u blizini KBC-a postoje tri privatna.  


CT za skraćivanje liste čekanja


Novi CT jedan je od najsuvremenijih uređaja, znatno će poboljšati dijagnostiku i pomoći da se u splitskoj bolnici skrate liste čekanja koje su za nehitne pacijente duge godinu do godinu i pol, kazao Jurić.


V.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak ističe kako će s novim uređajem rad u KBC-u dobiti na brzini i kvaliteti.


“KBC Sestre milosrdnice godišnje napravi između 10.000 i 12.000 pretraga CT-om jer je to danas nezamjenjiva pretraga za niz bolesti. Naši uređaji rade u tri smjene i nemamo lista čekanja za hitne i onkološke pacijente, a ukupno se čeka dva do tri mjeseca”, rekao je Zovak.


Predstavnica zajednice ponuditelja s kojima je potpisan ugovor o nabavi novih CT-a Lela Maček izjavila je da su iznimno zadovoljni ugovorom te s nada da će, osim bolje zdravstvene zaštite za pacijente, ta visokosofisticirana tehnologija biti jedan od alata za zadržavanje medicinskog kadra u Hrvatskoj, jer će im omogućiti praćenje svih izazova koji donose nove tehnologije.