Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
28. siječnja 2020.
Povijesni zahvat

Pothvat na Rebru: Na operaciji razdvajanja sijamskih blizanki punih je 15 sati radilo 14 liječnika

KBC Rebro
KBC Rebro
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2019. u 9:06 2019-05-14T09:06:00+02:00

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju, donosi dnevnik

Liječnici sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske blizanke nakon što ih je 14 liječnika operiralo punih 15 sati, objavio je u utorak Jutarnji list.
Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra te crijeva.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju, donosi dnevnik.

Odmah nakon rođenja bebe su iz rodilišta u KB-u Sveti Duhu prevezene u KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad u Hrvatskoj neviđene i komplicirane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja. Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim blizankama gotovo danonoćno, a liječnici u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su »popraviti« sve ono što im je bio problem jer su rođene u 33. tjednu, navodi Jutarnji list.

«Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju« kazala je za Jutarnji pročelnica Zavoda Ruža Grizelj.

Uz brojne probleme koje su djevojčice imale takav slučaj, dodala je Grizelj, rijetko je opisan i u literaturi. Bilježi se, primjerice, samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra odnosno cirkulacija.

«Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, unatoč činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca«, rekla je dr. Grizelj za Jutarnji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze