Stranački predsjednik

Posvađani socijaldemokrati: Davor Bernardić bez podrške javnosti, ali ne i Predsjedništva SDP-a

Tihana Tomičić

Čeka ga vruća jesen – Davor Bernardić / arhiva NL

Čeka ga vruća jesen – Davor Bernardić / arhiva NL

Mirando Mrsić i Ranko Ostojić smatraju da Bernardić treba otići i pritom surađuju. Predsjednika podržavaju Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Siniša Hajdaš Dončić, Nenad Livun, Ivo Jelušić, Mihael Zmajlović, Franko Vidović, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Boris Lalovac i Biljana Borzan



Dva ključna pitanja trenutačno iznutra potresaju SDP, koji je u krizi nakon što se pokazalo da njihov predsjednik Davor Bernardić uživa simpatiju samo 1,8 posto građana: tko će biti stranački kandidat za predsjednika Republike za dvije godine i, drugo, hoće li se Bernardić sam povući sa čela stranke zbog ovako lošeg rejtinga, ili će ostati šef stranke i kandidat za premijera ako HDZ-ova vlada izgubi tanku većinu u Saboru.


Rasprave o obje teme su zapravo paralelni proces, a pojedinačne izjave pokazuju da kriza itekako postoji. Najprije je potpredsjednik Peđa Grbin kritizirao Bernardića da se tjednima s njim nije ni čuo i da je stranka u limbu, Mirando Mrsić i Ranko Ostojić cijelo vrijeme vode svoju političku kampanju kao latentni kandidati za šefa stranke, potom se pojavila informacija da bivši šef Podravke Zvonimir Mršić, sada savjetnik Ante Ramljaka u Agrokoru, i dalje priželjkuje poziv da preuzme stranku, a sada je član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić samoinicijativno otvorio i raspravu o tome tko bi trebao biti kandidat SDP-a za šefa države, nakon što je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već odradila više od pola mandata. Po njemu, to bi trebao biti član Europske komisije Neven Mimica, dok je u javnosti općepoznato da i Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, također razmišlja o takvoj kandidaturi.



SDP će nastaviti inzistirati na osnivanju i radu saborskog povjerenstva za Agrokor, zaključak je Predsjedništva stranke koje se jučer sastalo prvi put nakon ljetne pauze.




U izjavama za medije predsjednik Bernardić je rekao i kako ne misli da će HDZ i HNS provesti obrazovnu reformu. Nadalje, SDP je osnovao radnu skupinu za izmjene Zakona o PDV-u za poljoprivredne proizvode, koju će voditi Boris Lalovac.



Pakt o nenapadanju


Javna je tajna da Milanović i Bernardić imaju pakt o nenapadanju, i da je zbog mira u kući Bernardić spreman podržati Milanovićevu kandidaturu ako on njega ne bude dirao na čelu stranke, no iz Hajdaševih riječi ipak se vidi da je vrh stranke možda ipak skloniji podržati Mimicu.


– On je apsolutno prihvatljiv jer je umjeren i racionalan, posjeduje veliko političko iskustvo, a mandat u Europskoj komisiji završava mu sredinom 2019., taman pred izbore za predsjednika Republike. Trebalo bi razgovarati o tome i ako on prihvati, apsolutno bih podržao Nevena Mimicu. Siguran sam da bi bio puno bolji predsjednik od Kolinde Grabar-Kitarović, poručio je Hajdaš Dončić u razgovoru za Jutarnji list.


Unatoč šuškanjima da bi se u utrku za predsjednika mogao upustiti Milanović, Hajdaš ne vjeruje u takav rasplet. »Ali Zoran Milanović je politički borac i u njegovom slučaju nikad ne recite nikad. Iako mi se čini da takve informacije u medije puštaju oni koji su nezadovoljni situacijom u SDP-u, a ne Milanović«, kaže član Predsjedništva SDP-a, za kojeg se smatra da je danas dio užeg Bernardićevog kruga i da iza takve izjave ipak stoji Davor Bernardić.


Vlastita korist


Ima međutim i onih koji misle da iza takvog stava stoji samo Hajdaševa želja da i sam postane predsjednik SDP-a.


– Hajdaš radi samo u vlastitu korist, ne bi bilo čudno da takve stvari izjavljuje samo kako bi gradio vlastitu infrastrukuturu za neke buduće stranačke izbore. Ali, s druge strane, on je sada uz Bernardića, pa vjerojatno ni ova izjava nije slučajna, komentirao nam je jučer jedan od bivših ministara iz redova SDP-a koji dobro poznaje Hajdaša.


Unutarstranačka opozicija, pak, koju predvode Mirando Mrsić sa svojim Fokusom i Ranko Ostojić s udrugom Pozitiva, ne miruju. Oni ne samo da smatraju da Bernardić treba otići nego i pritom – surađuju, pa je tako Ostojić bio prisutan na Mrsićevom roštilju početkom srpnja gdje je okupio svoje pobornike, a sada i redovito komuniciraju, kako su nam potvrdili.


– Mi kažemo da se »pozitivno fokusiramo«, kaže Mirando Mrsić koji za kraj rujna najavljuje okupljanje stručnjaka na temu »Radnik u 21. stoljeću«, gdje će pozvati ne samo eksperte za ta pitanja nego i svo stranačko članstvo, pa i vrh stranke na čelu s Bernardićem. Tko će doista i doći – bit će znakovito.


Die Linke


– Nastavljamo sa svojim i think-tank aktivnostima, jer mislimo da SDP ne ide u dobrom smjeru i da ga treba mijenjati, kaže Mrsić koji SDP vidi kao dio centra i lijevog centra, dok Ranka Ostojića vidi ljevije, kao neku inačicu njemačkog Die Linkea, stranke ljeviju od socijaldemokrata SPD-a.


Ipak, Bernardić neće ni brzo ni lako ostati bez podrške većine u Predsjedništvu stranke, jednostavno jer ipak još nije vrijeme za to. Osim Hajdaša koji se opet javno deklarirao da je uz Bernardića, tu su uvijek i Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, koji možda i vide mane predsjednika, ali su ga oni »stvorili« i neće ga se olako odreći, potom su uz njega i Nenad Livun, Ivo Jelušić, vjerojatno i Mihael Zmajlović, Franko Vidović, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec te Boris Lalovac koji ga apologetski javno brani, dok se za Biljanu Borzan smatra da neće oko ničega »špičiti« jer bi rado dobila još jednom mjesto na listi za Europski parlament.


Kao i obično, dakle, u SDP-u kuha i vrije, ali većinom se sve svodi na javne izjave i pojedinačne istupe, dok stranka iznutra miruje i, moglo bi se reći, spava ljetnim snom pravednika. Dokaz tome je i Hajdaševa najava da se SDP neće baviti porezom na nekretnine dok ne stigne u Sabor, osim što je zakon već ranije izglasan! Tako je svojim intervjuom Hajdaš izazvao više problema sam sebi nego što je pomogao šefu stranke slaboga rejtinga.