Od 1. ožujka

Postignut sporazum: Jadrolinija diže plaće za 5 posto

Darko Pajić

Vrijednost boda povećava se s 2.351 na 2.469 / arhiva NL

Vrijednost boda povećava se s 2.351 na 2.469 / arhiva NL

Odluka bi se trebala primjenjivati ove godine, pa će bušte odmah biti »deblje«



Sporazum dvaju sindikata i Uprave Jadrolinije kojim se svim djelatnicima povećavaju plaće za 5 posto trebao bi biti potpisan tijekom idućeg tjedna. Dogovor je postignut na sastanku Uprave, Sindikata pomoraca Hrvatske i Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske, koji je održan 20. ožujka i tada je okvirno usuglašen tekst Sporazuma o načelima tijekom pregovaranja i usvajanja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce u nacionalnoj obalnoj linijskoj plovidbi. Najvažnija stavka Sporazuma tiče se upravo povećanja plaća od 5 posto, a formalno bi povišica trebala biti provedena sedam dana nakon potpisivanja, koje se očekuje nakon uskrsnih blagdana. Riječ je o prvom povećanju plaća u Jadroliniji nakon 10 godina, jer je posljednji put povišica dogovorena još davne 2008. godine. Time bi konačno trebala biti korigirana primanja za oko 1.700 pomoraca i djelatnika na kopnu u najvećem hrvatskom putničkom brodaru. Kako se navodi u Sporazumu, Jadrolinija će povećati vrijednost boda za sve zaposlene u visini od 5 posto, odnosno s 2.351 na 2.469, a ta odluka trebala bi se primjenjivati od 1. ožujka ove godine, što znači da bi bušte u Jadrolinije trebale biti nešto »deblje« već kod isplate iduće plaće za ožujak.


Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta kratko je potvrdio kako je praktično usuglašeno rješenje, kao i da predstoji tek potpisima formalizirati dogovor.


– Sporazum nije još potpisan, ali bi se i to trebalo dogoditi tijekom idućeg tjedna, jer smo se definitivno usuglasili s predstavnicima dvaju sindikata, koji su postigli svojevrsnu sinergiju i tako omogućili da pronađemo jedno obostrano zadovoljavajuće rješenje. Ujedno će ovaj Sporazum biti i temelj da krenemo dalje u razgovore i pokušamo dogovoriti potpisivanje novog kolektivnog ugovora na koji se predugo čeka. Je li povišica mogla biti i veća? To je pitanje realnog sagledavanja situacije, a mi smo kao Uprava temeljito analizirali financijsku situaciju u kompaniji uvažavajući pritom i obveze koje nas čekaju, jer se nalazimo pred jednim značajnim investicijskim ciklusom, prije svega u obnovi flote. Ukoliko se uzme u obzir da cijelo desetljeće nije bilo povećanje plaća, smatram da je ovo značajan i dobar iskorak, ističe Sopta.




Dogovor je također važan i zbog toga što se utvrđuje i daljnji nastavak pregovaranja oko sklapanja novog Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce u nacionalnoj linijskoj plovidbi te je dogovoreno kako će se nastojati potpisati novi Nacionalni kolektivni ugovor najkasnije do 1. kolovoza ove godine. Pritom je dogovoreno kako u pregovorima za nacionalni kolektivni ugovor tema neće biti dodatno financijsko opterećivanje Jadrolinije u odnosu na iznos plaće pomoraca.