Sastanak urodio plodom

Postignut načelni dogovor SDP-a i Mosta o samoraspuštanju Sabora

Dražen Ciglenečki

Most  je spreman aktivirati potpise svojih 12 zastupnika  / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Most je spreman aktivirati potpise svojih 12 zastupnika / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Načelno je dogovoreno  da odluka o samoraspuštanju Sabora na snagu stupi 15. srpnja. Ovakav je dogovor bio jer postoji faktična volja natpolovičnog broja zastupnika za samoraspuštanje Sabora



ZAGREB   SDP i Most postigli su načelan dogovor da Sabor odmah donese odluku o samoraspuštanju Sabora, a da ona na snagu stupi 15. srpnja, znači zadnjeg dana prije ljetne stanke u radu hrvatskog parlamenta.


U prostorijama Kluba zastupnika SDP-a u četvrtak poslijepodne je, nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, održan sastanak dužnosnika dviju stranaka na kojem je postignuta suglasnost o ovom kompromisnom rješenju, s obzirom da mostovci žele da prijevremeni izbori ne budu prije rujna.


Ovakav je dogovor bio moguć zato što postoji faktična volja natpolovičnog broja zastupnika za samoraspuštanje Sabora. Budući da je Oreškovićeva vlada pala, Most je spreman aktivirati potpise svojih 12 zastupnika u prilog  inicijativi koju je pokrenuo SDP.




Na taj je način broj potpisa narastao na 73. HDSSB-ovci Josip Salapić i Branimir Glavaš također su stavili svoje potpise i čekaju da ih predaju Reineru, izvjesno je da će se s dva zastupnika priključiti HRID, čiji je predsjednik Drago Prgomet u četvrtak pozvao predsjednika Sabora da sazove sjednicu na kojoj bi se odlučilo o samoraspuštanju, a procjena je da će na kraju to potpisima zatražiti 83 zastupnika.


Računa se, naime, da će se zastupnici nacionalnih manjina i Radimira Čačića na kraju prikloniti većini.


Danas novi susret


– Zdravko Marić sigurno ne može skupiti 76 zastupnika kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade. Ali, kad bi Sabor donio odluku o samoraspuštanju s 15. srpnjem time bi nestale i minimalne Marićeve šanse. Jer, ako se Sabor raspustio mora se ići na izbore. Zato nam nije toliki problem prihvatiti ovakvo rješenje, makar se time izbori odgađaju za rujan, za što je Most zainteresiran, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik.


Ovaj scenarij znači da bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sukladno Ustavu, izbore mogla najranije raspisati za 21. kolovoza.


U petak ujutro će se ponovno sastati izaslanstva SDP-a i Mosta i ako dođe do konačnog sporazuma, čelnici tih stranaka bi tijekom konzultacija na Pantovčaku izvijestili predsjednicu o tome i sugerirali joj da za izbore izabere neki datum u rujnu, najkasnije 11. rujna.


Reiner – nepoznanica


No, velika je još nepoznanica ponašanje predsjednika Sabora, o kojem ovisi kad bi se glasovalo o samoraspuštanju parlamenta. U slučaju da već ujutro bude minimalno 76 potpisa za samoraspuštanje Sabora s 15. srpnjem, planirano je da se zatraži da Reiner tu odluku stavi na glasovanje već danas.


– Ako on to odbije, bit će to ignoriranje volje većine zastupnika i političko nasilje, upozorava naš sugovornik iz SDP-a. Reineru saborski Poslovnik nalaže da ovu točku uvrsti u dnevni red u roku 15 dana i on bi, formalno ništa ne kršeći, mogao postupiti na tom tragu. Predsjednik Sabora u sinoćnjem intervjuu za HTV nije bio određen, na pitanje što će učiniti ako bude prikupljeno 76 potpisa za samoraspuštanje rekao je da ne može odgovarati na hipotetska pitanja. Ako bi Reiner, kad dobije potpise, taktizirao sigurno bi bio izložen velikom pritisku oporbe, kao i dijela javnosti koja inzistira na prijevremenim izborima.