Uvoz radne snage

Poslodavci traže povećanje: U građevini i brodogradnji od proljeća zaposleno preko 800 stranaca

Gabrijela Galić

U brodogradnji nije iskorištena niti trećina odobrene kvote / Foto Vedran Karuza

U brodogradnji nije iskorištena niti trećina odobrene kvote / Foto Vedran Karuza

Neiskorištene kvote za zapošljavanje stranaca Brodogradnja i graditeljstvo dobili su kvotu za novo zapošljavanje od dvije tisuće stranih radnika – 1.500 u brodogradnji i 500 u graditeljstvu. Od konca travnja do danas u te dvije djelatnosti novozaposleno je ukupno 837 stranih radnika



ZAGREB – Najveći poslodavac koji angažira strane radnike u djelatnosti brodogradnje i graditeljstva, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) o iskorištenosti kvota za zapošljavanje stranaca, je poduzeće ĆOSIĆPROMEX. Preko tog kooperantskog poduzeća zaposlen je svaki deveti strani radnik za kojeg je u brodogradnji i graditeljstvu do kraja prošlog tjedna izdana dozvola za rad u Hrvatskoj.


Da je riječ o kooperantu koji pribavlja radnike iz susjedne BiH jasno je i iz činjenice da je to poduzeće registirano u Usori u BiH, dok radnike u Hrvatskoj zapošljava preko »podružnice br. 001« sa sjedištem u Splitu. Do prije dvije godine imali su podružnicu i u Rijeci, no ona je ugašena. S koncem prošlog tjedna ĆOSIĆPROMEX je uvezao 70 radnika za rad u brodogradnji te je među 20 poduzeća koja su za sada angažirala strance za rad u brodogradnji na vodećoj poziciji. U djelatnosti graditeljstva ta je tvrtka uvezla 20 radnika.


Slobodne dozvole


Nakon što bivša Vlada tri godine nije dozvoljavala ni brodograditeljima, a ni građevincima uvoz strane radne snage štiteći domaće tržište te su djelatnosti u ovoj godini dobile kvotu za novo zapošljavanje dvije tisuće stranih radnika – 1.500 u brodogradnji i 500 u graditeljstvu. Od konca travnja do danas u te dvije djelatnosti novozaposleno je ukupno 837 stranih radnika, pri čemu u brodogradnji nije iskorištena niti trećina odobrene kvote dok je u graditeljstvu ostalo slobodno niti stotinjak radnih dozvola.





U ovoj godini moguće je produžiti 800 već izdanih radnih dozvola u svim djelatnostima. U brodogradnji su do sada produljene važeće dozvole za 40 radnika u brodogradnji, a većina njih (25 radnika) zaposleno je u ĆOSIPROMEX-u, dok preostalih 15 radi kod devet različitih poslodavaca. U graditeljstvu je produljeno 145 ranijih godina izdanih dozvola za radnike zaposlene kod 96 poslodavaca pri čemu je najviše radnika, njih 10, zaposleno u zagrebačkom Huskić-M. Halilović građenju.



Podaci MUP-a o izdanim novim radnim dozvolama za zapošljavanje stranih radnika dobrano demantiraju poslodavce. Još u svibnju ove godine Hrvatska gospodarska komora, zatražila je da se tada već odobrene kvote za zapošljavanje znatno povećaju jer su, pogotovo u graditeljstvu, nedostatne. Kako su tvrdili, kvota od 500 novih radnika u građevinarstvu je »razgrabljena« u svega dva dana što se prema službenoj statistici pokazalo neistinom. Sredinom lipnja tako su bile iskorištene 254 dozvole za novo zapošljavanje radnika, dok je prema podacima MUP-a do kraja prošlog tjedna ta brojka narasla na 401 dozvolu pa je teško govoriti o »razgrabljenim« kvotama u dva dana.


Nema navale


U brodogradnji je do sada odobreno ukupno 436 novih dozvola za zapošljavanje stranih radnika. Najveći broj, njih 70 zaposleni su u ĆOSIĆPROMEX-u. Pulski Brodograditelj angažirao je 66 stanaca, zagrebački Monting Power Systems koji se bavi čeličnim konstrukcijama, izradom i montažom energetskih postrojenja angažirao je 61 stranog radnika. Po pedesetak radnika angažirali su pulski Gemini Global i splitski Brodosplit-trup, dok je DIV-ova kninska podružnica zaposlila 28 stranih radnika. Preostali poslodavci koji zapošljavaju strance u brodogradnji za sada su angažirali jednog do maksimalno 18 radnika.


Strani radnici zaposleni u graditeljstvu, njih 401 za sada, raspoređeni su kod 120 poslodavaca. Najveći broj poslodavaca pritom je zaposlio po jednog stranog radnika, pedesetak ih zapošljava dva do pet radnika. Dvoznamenkast broj za sada je zaposlilo devet poslodavaca i to po 20 stranih radnika ĆOSIĆPROMEX, križevački Radnik i labinski DE Conte. Od 10 do 17 radnika zaposlili su za sada GP Rijeka, čakovečko Kuki graditeljstvo, GP Krk, čakovečki Maestral, Inter S.T.E.E.L iz Turjaka i zagrebački Ading-projekt.