Dr. Gorjanski o modelu po uzoru na Super Hika

Posljedice privatizacije zdravstva bit će porast participacije i osiromašenja zbog bolesti

Portal Novilist.hr

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Mi smo uspjeli razviti tzv. Rent-a car zdravstvo koje funkcionira na način da mi, građani, uplaćujemo novac, a onaj tko njime raspolaže taj novac isporučuje privatnicima i od njih dobiva usluge koje su potrebne građanima, ističe Gorjanski



Imaju li svi naši sugrađani jednak pristup na zdravstvenu zaštitu, postavio je temeljno pitanje dr. Dražen Gorjanski na okruglom stolu na temu javnog zdravstva na kojem su sudjelovali predstavnici HUBOL-a, Udruge pacijenata, političkih stranaka, nezavisni analitičari i predstavnici javnosti,a na temu izmjena dvaju zakona o zdravstvu


Dr. Dražen Gorjanski, osječki liječnik i ekspert za javno zdravstvo koji je napisao nekoliko knjiga na temu reformi javnog zdravstva tom je prilikom istaknuo: Ako je odgovor potvrdan onda smo se usmjerili ka javnom zdravstvu. Ukoliko je odgovor ne, onda naši sugrađani ne trebaju imati jednak pristup i usmjeravamo se ka privatnom zdravstvu. Kad kažemo javno zdravstvo, to znači da će sav novac koji bude prikupljen biti usmjeren na zdravlje građana, a ako se opredijelimo za privatno zdravstvo to znači da će novac dijelom biti usmjeren i na zaradu privatnika.


Financiranje privatnog zdravstva privatnim novcem


Novi zakon započinje neugodnim lažima jer smatraju da građani nemaju dovoljno mozga da razumiju osnovne stvari. Ministarstvo pokušava progurati potpuno lažni razlog za hitnost, a to je usklađivanje s direktivom Europske zajednice o zaštiti na radu koja je stara čitavih 26 godina! Osim toga, ta direktiva je već unesena u hrvatsko zakonodavstvo u okviru Zakona o zaštiti na radu prošle godine, a sve i da nije, ta direktiva nije materija zakona o zdravstvu pa se i ne može unositi u takve zakone.





Nadalje, zakon i njegova prezentacija obmanjuje građane. Ministar tvrdi da ovaj zakon betonira javno solidarno zdravstvo, a mjere koje donosi su tipične za privatno zdravstvo. Cilj zdravstva postaje zarada, bolnice će se moći osnivati vlastitim kapitalom, liječiti će se oni koji budu mogli platiti što će za posljedicu imati osiromašenje velikog dijela pacijenata, nestaje načelo solidarnosti iz sustava i uvodi se natjecanje.


Nitko nije protiv privatnog zdravstva, ali je problem što privatno zdravstvo iscrpljuje javno, osniva se i onda se zakači za fondove javnog zdravstva i crpi javni novac . Idealni zdravstveni sustav bio bi onaj koji bi imao sve potrebno za njegov rad- tvornice generičkih lijekova, ortopedskih pomagala, informatičke opreme, imunološki zavod. Tada bi sve te usluge dobivali po tvorničkim cijenama i to je najjeftiniji model.


 Međutim, mi smo uspjeli razviti tzv. Rent-a car zdravstvo koje funkcionira na način da mi, građani, uplaćujemo novac, a onaj tko njime raspolaže taj novac isporučuje privatnicima i od njih dobiva usluge koje su potrebne građanima. To je Super Hik konstrukcija u kojoj se javnim novcem financiraju bogati vlasnici Medikola i sličnih privatnih poliklinika. Država namjerno ne kupuje PET CT uređaj kako bi pogodovala privatnicima. Više nemamo ni vlastite tvornice lijekova jer ih kupujemo po tri puta većoj cijeni od privatnika. Nemamo više ni ortopedske kuće, imunološki zavod je pred gašenjem itd. Nas ova rent a car privatizacija košta čak 2 mlrd kuna godišnje. Taj novac bi mogli uštedjeti kada bi sve ove komponente imali unutar javnog zdravstva.


Novi zakon postaje opasan za građane


Još jedna novost je ukidanje Mreže javne zdravstvene službe koja je onemogućavala rasipanje novca izvan mreže zabranom plaćanja izvan tog sustava. Novi zakon ukida Mrežu i dopušta svakome tko osnuje bolnicu da se financira javnim novcem.


Novi zakon postaje i opasan po građane jer plaćanje po učinku dovodi do nepotrebnog liječenja. Ustanove postaju orijentirane ka zaradi, rade se nepotrebne operacije i zdravlje pacijenata se dovodi u pitanje. Najbolje to pokazuju podaci iz SAD-a -12% ugradnji stenta je nepotrebno, ugradnja pacemakera se pokazala suvišnom u 23 % slučajeva, operacija maternice u 70 % slučajeva, dopler karotida se pokazao uredan u 85 % slučajeva. Slična je situacija i u Hrvatskoj kad govorimo o MR kralježnice koji se bespotrebno obavlja u čak 90 % slučajeva i MR mozga u 93% slučajeva.


Nastavlja se dvojni rad. On je problematičan i s moralnog i sociološkog i s profesionalnog aspekta. On dosta olakšava razvoj privatnih bolnica i ovim zakonom on se legalizira i naglašava kao dopušten. Nije problem kada kolege rade izvan radnog vremena, ali vrlo često doktori dođu u bolnice samo se prijave i odlaze raditi u privatnu kliniku.


Ovaj zakon otvara vrata i korupciji. U zakonima se korupcija uopće ne spominje. Velika Britanija ima šest odjela za borbu protiv korupcije u zdravstvu, a mi nemamo niti jedan.


Posljedice ovog zakona će biti: porast troškova zdravstva, nova zaduživanja, povećana izdvajanja za zdravstvo, porast participacije za sve usluge i uvođenje košarice zdravstvenih usluga koje će voditi u sve češća osiromašenja zbog bolesti. Posljedice na javno zdravstvo biti će porast nepotrebne zdravstvene potrošnje, porast nedostatka liječnika, povećan prostor za korupciju i onemogućavanje ostvarivanja sustavnosti i sinergije.


I na kraju se postavlja pitanje zašto se donosi ovakav zakon koji ne koristi ni pacijentima ni liječnicima ni javnom zdravstvu? Odgovor je jednostovan, a svodi se na bogaćenje onih ljudi koji su već danas bogati na račun siromašnih građana.