Mogli bi otići bez sporazuma

Posljedice Brexita nisu baš bezazlene: Hoće li Britancima standard dopustiti odmor na Jadranu?

Irena Frlan Gašparović

Britanci, osobito oni mlađe životne dobi, vrlo su brojni na mjestima gdje je dobra zabava / Snimio Marin ANIČIĆ/Arhiva NL

Britanci, osobito oni mlađe životne dobi, vrlo su brojni na mjestima gdje je dobra zabava / Snimio Marin ANIČIĆ/Arhiva NL

Ako dođe do pada vrijednosti funte i smanjene potrošnje Britanaca, određene promjene u broju dolazaka i potrošnji su moguće, ali, smatraju u HGK-u, te bi promjene trebale biti kratkoročne. U Ministarstvu turizma vjeruju da će gosti s Otoka, kojih je iz godine u godinu sve više, i dalje dolaziti u Hrvatsku



ZAGREB    Turistički sektor u Irskoj zabrinut je zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, planiranog za proljeće sljedeće godine, pogotovo s obzirom na mogućnost da Britanija napusti EU bez novog sporazuma.


Taj tzv. scenarij neuređenog izlaska, koji se proteklih tjedana sve više spominje, mogao bi irski turizam stajati do 260 milijuna eura, procijenilo je nedavno krovno udruženje koje zastupa interese irskog turističkog i ugostiteljskog sektora.


U Irskoj, članici EU-a koja će i inače biti najviše pogođena brexitom, svaki treći strani turist dolazi iz Britanije.




Britanski gosti u sve većem broju posjećuju i Hrvatsku. Prošle godine bilo ih je oko 750 tisuća, što je bilo osjetno povećanje u odnosu na godinu ranije. Turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva »nalaze se na značajnom mjestu prema broju ostvarenih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj«, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).


Dolazit će i dalje


Treba li i domaći turistički sektor strahovati da će se to u slučaju tzv. neuređenog brexita promijeniti, pogotovo sljedeće turističke sezone, neposredno nakon izlaska Britanije iz EU-a?  Ako dođe do pada vrijednosti funte i smanjene potrošnje Britanaca, određene promjene u broju dolazaka i potrošnji su moguće, smatraju u HGK-u, ali te bi promjene, napominju, »trebale biti kratkoročnog karaktera«.


U Ministarstvu turizma još su optimističniji. Ističu da se i dosad često spekuliralo da će manje Britanaca dolaziti u Hrvatsku, ali »unatoč tome, gosti iz Velike Britanije bilježe kontinuiran rast broja dolazaka već niz godina i to vrlo često dvoznamenkast«. Na dobre rezultate utjecao je i program pozicioniranja Hrvatske kao aviodestinacije kroz koji su uvedene nove aviolinije iz Velike Britanije za Hrvatsku, uvjereni su u resoru Garija Cappellija. U taj je program, napominju, uloženo 30 milijuna kuna što je rezultiralo uvođenjem 70 novih linija.


– Tržište Velike Britanije jedno je od naših najvećih tržišta s velikim potencijalom i upravo zato ćemo nastaviti sa snažnom promocijom na tom tržištu. Turistički spot s našim sportašima i drugim zvijezdama, koji je upravo na turističkom sajmu u Londonu predstavljen prošle godine, bit će i dodatno prilagođen za to tržište. Shodno svemu navedenom, vjerujemo da će i u godinama ispred nas gosti iz Velike Britanije biti među našim brojnijim gostima – kažu u Ministarstvu turizma.


Turistički djelatnici s kojima smo razgovarali također se nadaju da će Britanci i nakon brexita, čak i »neuređenog«, nastaviti dolaziti u Hrvatsku. »Bila bi šteta da ih izgubimo«, kažu. Potencijalni rizik, procjenjuju, predstavlja jedino mogućnost da Britancima, nakon brexita, padne standard pa više ne budu mogli putovati kao ranijih godina.


Vizni režim


Turizam je samo jedan od sektora koji bi mogli osjetiti posljedice »neuređenog« brexita. Posebice ako, primjerice, Britanci za putovanje u EU budu trebali vize. Doduše, takav rasplet (po pitanju viznog režima) u ovom je trenutku teško očekivati, ali formalno o tome će odluku donijeti Vijeće EU-a, ovisno o tome kako završe pregovori između Britanije i EU-a. Kakav se, pak, rasplet može očekivati kad su u pitanju ti pregovori? Europska komisija očito smatra da zemlje članice, njihove tvrtke, pa i građani trebaju biti spremni za sve, uključujući i opciju da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju bez novog dogovora: »Svi se moraju bolje pripremiti za sve scenarije i preuzeti odgovornost za svoju specifičnu situaciju«, objavio je Bruxelles u nedavnoj komunikaciji o brexitu.


Ipak, kad je riječ o Hrvatskoj, u HGK-u ističu da se u ovom trenutku ne očekuju značajni direktni utjecaji brexita na poslovanje hrvatskih tvrtki. No, mogući su sekundarni utjecaji ako dođe do odgađanja investicijskih projekata, eventualno uvođenja viznog režima te prepreka u prekograničnom pružanju usluga. U Komori, međutim, podsjećaju i da je u ovom trenutku teško predvidjeti kakav će točno biti scenarij izlaska Britanije iz EU-a, pa samim time i kakav će u konačnici biti utjecaj brexita na gospodarstvo Unije i pojedinih članica, a onda i na hrvatsko gospodarstvo i pojedine tvrtke.


brexit, britanski turisti,