Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Poticaj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sedam puta viši

Poskupljuje struja: Za »čistu« energiju 3,5 lipa po kilovatu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2013. u 7:30 2013-10-17T07:30:00+02:00

Na potrošnji od, primjerice, 3.000 kWh godišnje, to znači da će kućanstvo koje je za naknadu do sada izdvajalo, uključujući i PDV, 1,5 kuna mjesečno, sada izdvajati oko 11 kuna, ukupno oko 130 kuna godišnje

ZAGREB Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade naći će se Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije (OIE) do 2020. godine, kojim se predviđa udio energije iz obnovljivih izvora u bruto potrošnji energije dotad povećati na 20 posto.

 Vlada danas, iz tog razloga, za sedam puta, međutim, poskupljuje i naknadu koju svi kupci električne energije plaćaju za poticanje proizvodnje električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora te će ona od 1. studenog ove godine s pola lipe po potrošenom kilovatsatu porasti na 3,5 lipa, ne uključujući PDV.

Na potrošnji od, primjerice, 3.000 kWh godišnje, to znači da će kućanstvo koje je za naknadu do sada izdvajalo, uključujući i PDV, 1,5 kuna mjesečno, sada izdvajati oko 11 kuna, ukupno oko 130 kuna godišnje, koje će država dalje uplaćivati onima koji, skuplje, proizvode »čistu« električnu i toplinsku energiju. 

Na začelju smo Europe

Udruga Eko Kvarner usprotivila se pak prijedlogu novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije i kogeneracije iz obnovljivih izvora energije za 2014. godinu, koji bi Vlada trebala prihvatiti do kraja listopada ove godine. »Taj prijedlog znači uništenje sektora OIE, pogotovo korištenja sunčeve energije, jer se ona ovim dokumentom dimenzionira na upravo smiješnih 10 MW, čime Hrvatska i dalje ostaje među zadnjima u Europi«, ističe predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.

 Ipak poskupljenje

Poticajna naknada za čistu proizvodnju poskupljuje sedam puta, s 0,005 kuna po kWh na 0,035 kuna jer su, obrazlaže Vlada, obnovljivi izvori još uvijek nekonkurentni u odnosu na fosilna goriva.

Tako će, unatoč Vladinim obećanjima da struja i plin nakon 1. svibnja prošle godine više u njihovom mandatu neće poskupljivati, poskupljenja ipak biti. Činjenica je, međutim, da je naknada za obnovljive izvore na svakom računu najavljena odavno, no nije i naplaćivana.

Uredbom iz 2007. godine određena je bila naknada od 0,0089 kuna po potrošenom kWh, s namjerom da se ona postupno svake godine diže, i već 2010. godine iznosi 3,5 lipa. Međutim, te je godine čak smanjena, na postojećih pola lipe, da bi se sada shvatilo kako je neminovno, zbog povećanja udjela obnovljivih izvora u proizvodnji i potrošnji, morala rasti. 

  Postojeću naknadu od pola lipe i dalje će plaćati samo obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, odnosno industrija. Naknadu krajnjim kupcima naplaćuje opskrbljivač i dalje šalje operatoru tržišta, što znači da će ona poskupjeti i kupcima HEP-a, RWE-a i GEN-I-ja, taman kad su računi, pa makar i malo, pojeftinili. 

 Akcijski plan

Pritom, novim akcijskim planom Vlada planira poticati gradnju hidroelektrana, prvenstveno onih manjih, proizvodnju na biomasu i bioplin te geotermalne izvore, dok će se značajno, s druge strane, ograničiti i smanjiti poticanje gradnje novih vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

To će nesumnjivo imati posljedica u slučaju projekata koji su već ranije krenuli u realizaciju, a koji bi državu mogli suočiti s visokim odštetnim zahtjevima.

Država je, međutim, zaključila kako investicije u vjetroparkove i solare, na koje su do sada odlazili veliki poticaji, većina onog što su građani plaćali na računima, nisu u dovoljnoj mjeri koristile domaću opremu, dok se, ne bi li mreža primila svu proizvedenu energiju iz ovih, nestalnih izvora, remeti rad stalnih HEP-ovih kapaciteta, čije je isključivanje, i ponovno uključivanje, izuzetno skupo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.