Posljedice povećanja trošarina

Poskupjela većina cigareta; nastavljen rast cijena derivata

Hina

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Zbog Vladina povećanja trošarina većina cigareta na hrvatskom tržištu od utorka je skuplja za jednu kunu po kutiji, a nakon što su zbog viših trošarina krajem prošlog tjedna naftni derivati poskupjeli za 25 lipa po litri, danas je uslijedilo i novo povećanje cijena derivata za prosječnih 29 do 32 lipe po litri



ZAGREB  Zbog Vladina povećanja trošarina većina cigareta na hrvatskom tržištu od utorka je skuplja za jednu kunu po kutiji, a nakon što su zbog viših trošarina krajem prošlog tjedna naftni derivati poskupjeli za 25 lipa po litri, danas je uslijedilo i novo povećanje cijena derivata za prosječnih 29 do 32 lipe po litri.


 Vlada je u prošli četvrtak povećala trošarine na naftne derivate za 20 lipa po litri, a povećala je i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. Uredbe o povećanju tih trošarina objavljene su u Narodnim novinama broj 43. od 17. travnja, pa se nove, više trošarine primjenjuju od subote, 18. travnja.


Naftni derivati u četiri dana poskupjeli 54-57 lipa po litri


 I dok su cigarete zbog većih trošarina poskupjele danas, trgovci naftnih derivata reagirali su odmah nakon stupanja na snagu novih, viših trošarina pa su već u subotu povećali maloprodajne cijene derivata za 25 lipa po litri (20 lipa viša trošarina plus PDV).




 No, poskupljenje derivata nastavljeno je i početkom tjedna što naftne kompanije obrazlažu rastom cijena derivata na mediteranskom tržištu i kretanjem tečaja američkog dolara prema kuni, a riječ je o poskupljenju za dodatnih 29 do 32 lipe po litri, tako da ukupno poskupljenje u posljednja četri dana iznosi 54 do 57 lipa po litri.


 Ovisno o kompanijama, cijena najprodavanijeg motornog benzina eurosupera 95 kreće se od 10,14 kuna po litri do 10,29 kuna, dok se cijena eurodizela kreće od 9,37 do 9,60 kuna (neke naftne kompanije imaju dvije vrste eurosupera i eurodizela, obični i onaj s oznakom class ili ecto i sl.).


Tako sada vozači prosječan spremnik od 50 litara eurosupera ili eurodizela u prosjeku plaćaju oko 28-29 kuna više nego prije tjedan dana.


 »S obzirom na to da je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (iako nije važna za određivanje cijene u Hrvatskoj, važna je ona s Mediteranskog tržište, ali određuje smjer kretanja) porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto može se očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima«, procjena je portala cijenegoriva.info.


Većina cigareta poskupjela za kunu po kutiji


Tvrtke TDR, Philip Morris Zagreb, BAT Hrvatska, Legenda promet, Imperial Tobacco Zagreb i JT International Zagreb prijavile su, sukladno Zakonu o trošarinama, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 21. travnja, objavila je Carinska uprava, kojoj su duhanske kompanije prijavile nove, veće cijene većine svojih cigareta zbog povećanja trošarina,


Posljedica je to Vladine uredbe kojom je specifična trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene, a iznos minimalne trošarine na cigarete povećan je s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću komada cigareta. Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan s 520 na 550 kuna te ostali duhan za pušenje sa 450 na 500 kuna po kilogramu.


Po procjenama ministra financija Borisa Lalovca, povećanje trošarine utjecalo bi na povećanje cijene kutije cigareta između 60 i 90 lipa, dok su iz Tvornice duhana Rovinj (TDR) povećanje procijenili na 1,24 do 1,55 kuna po kutiji.


Novi cjenik prijavljen Carinskoj upravi pokazuje da je većina marki cigareta od danas skuplja za najčešćih jednu kunu po kutiji.


U TDR-u kažu kako su, imajući u vidu težak socijalno-gospodarski položaj potrošača i tržišne okolnosti, i u ovoj prilici preuzeli dio troškova na sebe te su maloprodajne cijene povećali za jednu kunu.Neke marke cigareta nisu poskupjele, a iz TDR-a navode i da su nepromijenjene ostale i cijene rezanog duhana za motanje i punjenje tubica.