Nužan dogovor s Ministarstvom uprave

Posebne koeficijente za plaće službenika Ureda predsjednice treba dogovarati s Vladom

Irena Frlan Gašparović

Na Pantovčaku treba srediti još puno stvari / Foto Darko JELINEK / NL arhiva

Na Pantovčaku treba srediti još puno stvari / Foto Darko JELINEK / NL arhiva

U Ministarstvu uprave ističu da koeficijenti trebaju biti u skladu s uredbom koju donosi Vlada, a ne predsjednica. »Ukoliko postoji potreba za utvrđivanjem novih posebnih radnih mjesta u Uredu, kao i promjena koeficijenata postojećim radnim mjestima, to se može napraviti izmjenom Uredbe



ZAGREB  Ured predsjednice  Kolinde Grabar-Kitarović morat će se konzultirati s Ministarstvom uprave oko utvrđivanja načina na koji će se određivati koeficijenti radnih mjesta državnih službenika koji rade u Uredu.


Ti koeficijenti, o kojima ovise plaće, određeni su uredbom koju donosi Vlada. No, u Odluci o Uredu predsjednice, koju je donijela Grabar-Kitarović, predviđena je mogućnost da se dio koeficijenata određuje ne samo u skladu s postojećim propisima, nego i posebnom odlukom predsjednice.


»Zbog složenosti poslova u Uredu, njihove specifičnosti i značenja te povećane razine odgovornosti u njihovom obnašanju, koeficijenti složenosti poslova državnih službenika i namještenika Ureda utvrđuju se posebnom odlukom predsjednice Republike, sukladno ovoj Odluci i Pravilniku o unutarnjem redu Ureda«, propisano je Odlukom.




  U Ministarstvu uprave ističu da koeficijenti trebaju biti u skladu s uredbom koju donosi Vlada, a ne predsjednica. »Ukoliko postoji potreba za utvrđivanjem novih posebnih radnih mjesta u Uredu, kao i promjena koeficijenata postojećim radnim mjestima, to se može napraviti izmjenom Uredbe.


 U tom smislu, mišljenja smo da iz Ustava i Zakona o državnim službenicima, ne proizlazi ovlast predsjednice Republike za donošenje posebne odluke kojom bi se propisivalo ono što je već u ovlasti Vlade Republike Hrvatske«, odgovorili su iz Ministarstva na naš upit. S Pantovčaka, pak, poručuju da će se konzultirati s Ministarstvom uprave.


  »Zbog specifičnosti naziva pojedinih radnih mjesta u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, u postupku izrade Pravilnika o unutarnjem redu, uslijedit će konzultacije s Ministarstvom uprave radi utvrđivanja načina određivanja koeficijenata radnih mjesta državnih službenika«, odgovorili su nam iz Ureda predsjednice.


  Nedavno donesenom Odlukom propisano je i koja su sve radna mjesta u Uredu dužnosnička, kao i da će dužnosnici koji se ne uklapaju u nove odredbe biti »prebačeni« u status državnih službenika. Neki od njih i prije dužnosničkog imenovanja bili su službenici, zaposleni na neodređeno vrijeme.


Na one koji ranije nisu bili službenici, primjenit će se zakonska odredba koja omogućava raspored na radna mjesta »na određeno vrijeme do prestanka mandata«, navode u Uredu. Konačan broj dužnosnika ovisit će i o tome hoće li oni prihvatiti raspored na ponuđena službenička mjesta«.