Javna televizija racionalizira poslovanje

Portiri, zaštitari, domari HRT-a u outsourcing – vanjskim tvrtkama

Siniša Pavić

Na HRT-u tvrde da će im ovako usluga biti i do tri puta jeftinija, dok će im broj izvršitelja usluga porasti za 40 posto. Kažu da postoji i program zbrinjavanja

ZAGREB » Čelništvo HRT-a kreće u outsourcing. Portiri, zaštitari, djelatnici službi za koje je procijenjeno da ne spadaju o osnovnu djelatnost, u onaj core business javnog servisa, biti će zaposlenicima HRT-a najvjerojatnije do kraja godine, a nakon toga ti će se poslovi ustupiti vanjskim poduzećima.  

  Ovim potezom HRT će učiniti korak više i korak dalje i od same drTvrde da će im ovako usluga biti i do tri puta jeftinija, dok će im broj izvršitelja usluga porasti za 40 posto.žave, Vlade koja nije, barem ne još, smogla snage oživotvoriti svoje najave o outsourcingu u javnom sektoru, ako već nije procijenila da joj se to i ne isplati. Ta je Vladina ideja, podsjetiti valja, izazvala veliko nezadovoljstvo dobrog dijela javnosti, a predstavnici 17 sindikata uspjeli su prikupiti 624 tisuće potopisa za referendum protiv outsourcinga. No, dok Vlada tu namjeru više i ne spominje, baš kao ni spin-off model prema kojem bi se osnovala mega tvrtka s 24.000 zaposlenih čistačica, domara, kuharica i kuhara, na HRT-u su procijenili da će im baš ovaj model racionalizirati poslovanje. 


   S HRT-a potvrđuju da se u outsourcing ide. Kako kažu, i u programu restrukturiranja HRT-a, odobrenom od Vlade RH, stoji potreba izdvajanja netemeljnih djelatnosti, a sve u svrhu održiva poslovanja. Tvrde da će im ovako usluga biti i do tri puta jeftinija, dok će im broj izvršitelja usluga porasti za 40 posto. Kaže se i kako su i do sada po dopisništvima i centrima zaštitari bili »outsoursani«, svuda osim u Zagrebu, a ističe se i kako je za sve djelatnike koje dotiče ova mjera napravljen program zbrinjavanja. 


   No, koliko god ovaj potez i imao formalnog uporišta, jasno kako i on prije svega ide u smjeru najvažnijeg cilja vladajuće prisavske garniture, k tome da se smanji broj zaposlenih i tako mandat menadžmenta Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, makar na papiru, učini uspješnim. Rezanje ljudstva primarna je misija, toliko da će javni servis biti pokusnim kunićem po pitanju outsourcinga u javnom sektoru, bilo da su to na HRT-u odlučili samovoljno, bilo da ih je na to natjerao pritisak odozgo. Zanimljvo je, naime, da su se na HRT-u sjetili outsourcinga netom nakon što je javnost doznala kako u Vladi ozbiljno razmišljaju o drastičnom rezanju RTV pristojbe, onom sukcesivnom, naprije na 60, a onda na 40 kuna. Pri tom se ni neki ministri nisu libili kazati kako neke javne firme, među kojima i HRT, jednostavno nisu shvatile da moraju početi s ozbiljnim restrukturiranjem.