Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 2
Sutra: 9° 9° 2
19. siječnja 2020.
Porezna reforma

Porez na plaće nije smanjen zbog - Bandića? 'Pa to bi mu ispraznilo proračun Zagreba'

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 7:12 2019-07-30T07:12:05+02:00

 Prijedlog kojeg su u petak iznijeli ministar financija i premijer Andrej Plenković, ostavlja državu bez pola milijarde eura, a procjene su naših sugovornika i iz HDZ-a, ali i koalicijskih stranka da će najviše deset posto građana uopće osjetiti te mjere.

ZAGREB - U prethodna tri kruga porezne reforme ministar financija često je isticao da je osim rasterećenja građana i gospodarstva cilj poreznih izmjena i smanjiti broj izuzetaka koje je Hrvatska imala, u gotovo svakom porezu, pa tako i u porezu na dohodak i porezu na dodanu vrijednost. Bio je to put za jednostavniji porezni sustav, na što je Hrvatsku često pozivala i Europska komisija ističući kako Hrvatska ima previše olakšica u sustavu. I ministar financija nastojao je protekle tri godine smanjiti te izuzetke što je otvaralo prostor da se smanji ukupno porezno opterećenje na plaće većem broju građana.

Međutim, u četvrtom krugu ministar je odustao od nastavka rasterećenja plaća svima i u sustav poreza na dohodak dodao je čak šest novih izuzetaka, oslobođenje od plaćanja poreza za mlade, te je neoporezivim učinio trošak smještaja i prehrane, troškove dodatnog ili dopunskog osiguranja, troškove vrtića... Osim što će to komplicirati sustav s pribavljanjem potvrda i dokazivanjem da poslodavac doista plaća te troškove, vjerojatno će u prilaganju računa za smještaj ili prehranu, Hrvati pronaći desetke načina za manipulaciju.

Razočarani HDZ-ovci

U dosadašnjim smanjenjima poreza na dohodak ministar je odgovarao na unisoni zahtjev i koalicijskih partnera i javnosti i poslodavaca da se povećaju plaće, ali u zadnja dva kruga učinio je to "izvlačenjem" iz poreznog sustava brojnih naknada, što znači da taj rast plaća ne utječe ni na buduća mirovinska primanja radnika, niti na njihove uplate u zdravstveni sustav. A, pritiskali su i koalicijski partneri i oporba da se nastavi podizati neoporezivi dio plaće. Tako SDP već dulje vrijeme poziva na povećanje neoporezivog dijela plaće, a HNS je paralelno s Vladinim prijedlogom istaknuo i svoj koji se svodi na jednu stopu poreza na dohodak od 20 posto i ona bi naravno osim plaća iznad šest tisuća kuna, još više podigla i one najveće plaće.

Ne takav radikalan potez, ali nastavak smanjivanja poreznog opterećenja na plaće posebice, očekivali su i brojni HDZ-ovci s kojima smo razgovarali. Računali su na to da država, ako ima 3,7 milijardi kuna, najbolji efekt i ekonomski, ali i politički može postići povećavanjem plaća što većem broju građana. Prijedlog kojeg su u petak iznijeli ministar financija i premijer Andrej Plenković, ostavlja državu bez pola milijarde eura, a procjene su naših sugovornika i iz HDZ-a, ali i koalicijskih stranka da će najviše deset posto građana uopće osjetiti te mjere.

Snižavanje PDV-a i mirovinska reforma

Mirovinsku reformu iz Vlade su branili time da će, ako ne dođe do veće penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu i ako se životna dob za starosnu mirovinu ne podigne na 67 godina, hrvatske javne financije biti ozbiljno ugrožene jer će do 2040. godine trošak mirovinskog sustava biti 45 milijardi kuna veći. Smanjenjem PDV-a za jedan postotni poen Vlada se do 2040. godine odrekla gotovo 40 milijardi kuna, što je računica bez inflacije, odnosno povećanja cijena i bez povećanja potrošnje.

Pri tome nitko sa sigurnošću ne može reći da će niža opća stopa PDV-a promijeniti bilo što na tržištu, dovesti do manjih cijena, veće konkurencije na tržištu, pa samim time i veće potrošnje. Što se tiče proračunskih prihoda čini se da skoro jednak efekt u razdoblju do 2040. godine imaju i mirovinska reforma i snižavanje opće stope PDV-a. Ipak, značajna je razlika to što u slučaju bilo kakvih poremećaja država opet može podići PDV, dok će prava u mirovinskom sustavu teško trenutno uskratiti bez većih političkih posljedica.

– Očekivali smo da će ugostitelji dobiti stopu od 13 posto, u konkurenciji kakvu imaju na Mediteranu to je bilo logično. Ali očekivali smo i nastavak rasterećenja plaća, za uvjetno rečeno srednji sloj, jer ti ljudi ne bi ulagali u nekretnine i dionice, nego bi malo podigli kvalitetu svog života, a dobar dio novca vratio bi se u proračun, kažu pomalo razočarano naši sugovornici iz HDZ-a. Iako, nitko od njih ne spori da je smanjenje opće stope PDV-a HDZ-ovo predizborno obećanje, koje su u svoj program stavili i prije izbora Andreja Plenkovića na čelo stranke i prije nego je postao premijer, ipak se, naravno neslužbeno, pitaju ne bi li bilo bolje taj novac preusmjeriti u nastavak povećanja neoporezivog dijela plaća, barem do onog iznosa od 4.200 kuna, koliko imaju umirovljenici. Sada je neoporezivi dio 3.800 kuna. Bila je to prilika, da se u kombinaciji sa smanjenjem poreza možda podignu izdvajanja za drugi stup, ako Vlada doista u njega vjeruje, smatraju pojedini HDZ-ovci.

Naravno, svi oni priznaju da će, bez obzira na negodovanje, njihovi zastupnici dići ruku za predloženu reformu.

Zagrebački proračun

Nagađaju naši sugovornici iz vladajuće koalicije i zašto je ipak sve ostalo na mjeri za mlade i na izuzeću iz poreza nekoliko naknada, pa napominju da je porez na dohodak lokalni prihod i procjenjuju da bi dodatnim rasterećenjem najviše izgubio Zagreb, jer je u glavnom gradu i najveći broj onih koje još uvijek zahvaćaju porezne škare. U zagrebačkom proračunu za ovu godinu planirani su prihodi od 4,9 milijardi kuna, što je polovica proračuna i gradonačelnik Milan Bandić sigurno ne bi blagonaklono gledao na smanjenje prihoda, pa je i logično da Vlada, koju on podržava u parlamentu, nagađaju naši sugovornici, nije išla u tom smjeru.

Ima i onih da iza svega ne treba tražiti nekakav nadnaravni Bandićev utjecaj, jer je zapravo riječ o tome da je premijer odlučio sniziti opću stopu PDV-a, jer je to HDZ-ovo obećanje, bez obzira na to što nema nikakvih dokaza da će pogodovati ikome osim trgovaca. S druge strane, dodatna intervencija u porez na dohodak sigurno ne bi smanjila samo prihode Zagreba nego i brojnih lokalnih sredina u kojima je HDZ na vlasti, tako je sve vodilo tome da se zaustavi snažnije smanjivanje prihoda od poreza na dohodak. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti koliko će HNS snažno zastupati svoj zahtjev za uvođenjem jedinstvene stope u porezu na dohodak i kako će na to reagirati Milan Bandić, jer su se u pravilu ta dva koalicijska partnera HDZ-a dosad uvijek nalazila na suprotnim stranama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.