Crobarometar

Popularnost SDP-a porasla nakon šest mjeseci pada

Dražen Ciglenečki

Ponešto se stanjila i velika prednost HDZ-ovog bloka u odnosu na Kukuriku koaliciju. Stranke parlamentarne većine ostale su pritom na 23 posto, ali je njihova konkurencija s 32 pala na 30,4 posto



ZAGREB » SDP je napokon, nakon šest mjeseci, zaustavio trend pada popularnosti, trenutačno čak uživaju nešto veću podršku birača nego u lipnju. Prema redovitom istraživanju agencije Ipsos Puls što ga objavljuje Dnevnik Nova tv, za SDP bi da su danas parlamentarni izbori glasovalo 19,6 posto birača, dok je prije mjesec dana taj broj bio 17,4 posto.


Iz toga bi se moglo zaključiti da je najgora kriza SDP-a, uvjetovana gubitkom europskih izbora i akcijom Slavka Linića, ipak prošla. Međutim, socijaldemokrati još uvijek ozbiljno zaostaju za HDZ-om, premda se u samo mjesec dana razlika između dvije najjače stranke osjetno smanjila. HDZ je, naime, s 25,5 posto lagano pao na 24,8 posto. To znači da se prednost stranke Tomislava Karamarka sada manja za tri postotna poena. Naravno, treba pričekati iduća istraživanja kako bi se ustanovilo ne radi li se ovdje ipak tek o statističkoj grešci.


   Ponešto se stanjila i velika prednost HDZ-ovog bloka u odnosu na Kukuriku koaliciju. Stranke parlamentarne većine ostale su pritom na 23 posto, ali je njihova konkurencija s 32 pala na 30,4 posto. Razlog stagnacije Kukuriku koalicije valja potražiti u slabostima SDP-ovih koalicijskih partnera. HNS bilježi upravo katastrofalan rejting od 1,2 posto. Regionalni IDS na nacionalnoj razini vrijedi 1,1, a ni HSU nije puno naprijed sa svojih 1,7 posto.




   Fenomen ORaH sa svakom anketom dobiva novu dimenziju. Za stranku Mirele Holy izjasnilo se nevjerojatnih 15,1 posto ispitanika (13,8 posto u lipnju). Nije ih smetalo što ORaH-a u proteklih mjesec dana skoro nije bilo u javnosti i malo tko zna čime se oni uopće bave. S druge strane, Hrvatskim laburistima kao da više nitko ne može pomoći, pa ni saborski aktivizam Dragutina Lesara u vezi sa Zakonom o radu nije imao odjeka na građane. U lipnju ih je četiri posto podržavalo laburiste, trenutačno 3,9 posto.


Srpanj je donio određeni preokret i osobno premijeru Zoranu Milanoviću.Nakon što je prije mjesec dana postao najnepopularniji političar u Hrvatskoj, sada je tu titulu ponovno prepustio predsjedniku HDZ-a. Milanovića pozitivnim smatra 22 posto ispitanih (18 u lipnju), a Karamarka 21 posto (20 u lipnju). Na čelu ljestvice i dalje je predsjednik Ivo Josipović (70 posto), ali za vrat mu puše Mirela Holy (67 posto).